4 dolog, hogy miért választottam a szegénységet?

1. A Bibliai alapok

Azt írja a Biblia: Boldogok a szegények, meg azt is, hogy nehezebb a gazdagnak bejutni a mennyországba, mint tevének átmenni a tű fokán. Sok más idézetet is idetehetnék még. A kortársaim közül kevés emberrel találkoztam, akik elhiszik e mondatokat. A történelemben azonban van néhány. A legismertebb Giovanni di Pietro Bernardone, akit Assisi Szent Ferenc névvel ruházott fel a Katolikus Egyház. De rengetegen vannak. Remete Pál is, Benedekről is Battyhány-Strattmann László, Pál apostol stb.

2. Kipróbáltam a vagyonosságot is

Szüleim vagyontalanok voltak, én is így indultam. Aztán valahogy vagyonos lettem. Nekem nem tetszett a vagyonos élet. Egyrészről mindig akörül forgott a gondolatom: hogyan tartsam meg a már megszerzett vagyonomat. Másrészről elképesztően zavart és igazságtalannak tartottam, hogy ugyanannyi munkával mint mások sokkalta több pénzt keresek meg. Miért adatott meg nekem ez, és másoknak miért nem? Erre a kérdésre nincs jó válasz.

3. Mintát adni a gyermekeimnek

A vagyonos életnek van egy jellegzetessége: egy ember dönt arról, mire költik a vagyont. Ezek a döntések szubjektívek és nagyon igazságtalanok. Ki ruházza fel azt az embert azzal a hatalommal, hogy mások sorsa felett rendelkezzen? A családi életben a szülők döntenek a pénzről. Ha van pénz, akkor olyan kérdésekre kell válaszolni, hogy a tízezer forintos játékot vegyék-e meg, vagy pedig az ötvenezer forintos. Milyen kritériumok alapján lehet ezt eldönteni?

A szegény családokban nincs ilyen kérdés. A gyerekek látják és megértik, hogy a megélhetésért dolgozni kell. Amit megszerzünk magunknak a pénzből, az nem tartós, és hamar elveszti a varázsát. Ahelyett, hogy a materiális világ dolgai körül forogna a gyerekek agya, inkább képesek ráérezni az élet csodálatosságára, azokra az ajándékokra, amelyeket Istentől kaptunk.

4. A kiszámíthatatlan jövő

Az emberek jelentős része úgy él, mintha azt gondolnák, az életük mindig ilyen lesz. Azt hiszik, hogy a szenvedés megspórolható dolog. Azt hiszik, hogy a béke örökké tart. 30 éve szocializmus volt, mindenkinek volt munkája, nem volt internet. De ki tudja, milyen lesz a világ 30 év múlva? Ivóvízhiány várható, Európának nem lesz pénze fizetni a nyugdíjasait, más kontinensekről jövő emberek elárasztják földjeinket. A politikusainkat ismerve kár feltételezni, hogy Európa vagyonának tetemes részét nem háborúra vagy más felesleges dolgokra pazarolja. Néhány vagyonos ember majd szétosztja a vagyonát másoknak, és ezzel óriási dolgot tesz majd.

Bejegyzés adatai

Olvasóim ajánlják:

 • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
 • Digitális kép: Onan. Az önkielégítés egyáltalán nem veszélytelenSok helyen azt írják, hogy az önkielégítés jó, sőt egészséges. Tapasztalatom szerint azonban ez közel sem ilyen egyértelmű. Az alábbi gondolatokkal gondolkodásra szeretném ösztönözni azokat, akik nem dőlnek be minden marketingszövegnek. Minden ember élete az alábbi módon kezdődött:  a férfi apuka és a női anyuka belebolondultak egymásba és szexeltek. Jó esetben előtte örök hűséget fogadtak ...
 • A zongora billentyűin egy hangya méretű ember ül. A zongorám történeteMi közöm van a zongorához? Miért van zongoránk? Miért nem adtam el? Mire használjuk? Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolok. Mert ez a bejegyzés rólam és a zongorámról szól.
 • Rosenberg úr feje mellett a sakál és a zsiráf bábok Erőszakmentes kommunikáció pro és kontraMindig úgy éreztem, hogy akkor használok erőszakot, amikor valójában gyenge és tehetetlen vagyok. Nagyon érdekelt, hogyan lehet a helyzeteket erőszakmentesen megoldani. Ezért kezdtem el foglalkozni az erőszakmentes kommunikációval, ami aztán alapvetően nagy csalódást okozott.
 • Jézus a getszemáni kertben imádkozik, és Kylo Ren lézerkardját neki szegezi Ha jót akarunk, ne engedjünk gyerekeinknek Star Warst nézniKérdések, elmélkedések a Star Wars feldolgozása kapcsán. Mielőtt hívő lettem senki sem figyelmeztetett arra, hogy milyen veszélyeket rejt a new age, az ezotéria. Pedig fontos lett volna. Persze én sem könnyen vettem észre a mesének álcázott okkultizmust. Most teszek egy próbálkozást, hogy elgondolkoztassalak a film üzenetein.
 • Kislányommal és kisfiammal vásárolok a kaposvári piacon 2018 Legjobb hely a bevásárlásra: a kaposvári piacSzeretek piacra járni. Fiatalkoromban a belbudai Fény utcai piac, később a kaposvári piac volt az a hely, ahol az élelmiszereket beszereztem. A Kaposvári piac még mindig él, annak ellenére, hogy nagyon megnehezítették a vásárlást. Az új épülettől az árusítás és vásárlás feltételei gyakorlatilag minden tekintetben rosszabbak lettek, különösen a külföldi tulajdonosok áruházáról de az árusok ...
 • Bukovinai székelyek: az újrakezdés művészeiFeleségem révén a magyar történelem egy újabb jelentős eseményének örököse lettem. A nagyapja még Bukovinában született. Gyermekeimben tehát székely vér is folyik. E bejegyzésemben elhelyezem Nóri szüleitől hallott családi elbeszéléseket Magyarország történelmében. Tartalom Menekülés Csíkból Végre hazatérhetünk! Ismét menekülés Újrakezdés ismét: Kakasd Újabb házak: Érd és Tárnok Újpest, Budakeszi, Kaposvár Könyvajánló   Menekülés Csíkból Én is csak mostanában tanultam meg, hogy a székelyek közül sokan a ...
 • Tesco eredményei számokban Miért nem járunk a Tescoba?Kedves Csabi! Valamelyik nap felhoztad a Tesco reklámújságot. Megtudtam, hogy elég egy túrót venni egy újabb mágnesért, és hogy mennyi mindent olcsóbban kapunk meg, ha ezt is meg azt is még hozzá vásárolunk. Nem érted, hogy mi miért nem járunk a Tescoba, miért csak ide a sarki boltba? Először azt mondtam, hogy a Tescoba elautózni 5 Túró ...
 • Én és feleségem ülünk a kanapén, és közben előttünk ülő kutyáinkat simogatjuk. A két kutyánkA vakvezető kutyáinkról írt cikk, amely 2019 karácsonyán jelent meg. A címet javítani kellett, mivel eredetileg hibás címmel közölték.
 • Frottir Hamburger Group koncertplakátja 1986 június 10-én a Petőfi csarnokban. Rá van írva: Na végre. Mintha olyan sokan várták volna rajtunk kívül a koncertet ... Koncertünk a Petőfi CsarnokbanA Kádár rendszerben ki voltak osztva a popzenei kártyák is. Mi fiatalon mégis belekezdünk a zenélésbe, és bíztunk abban, hogy kaphatunk egy esélyt. Nem kaptunk, és végül nem próbáltuk meg külföldön sem.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete