A Facebook profilom – béke poraira

Facebook emléktábla. A facebook logó felkete keretben, alatta írás: Élt 5000 napot, emléke örökre megmarad.

Hivatalos közleményem: 2018 virágvasárnapján a Facebook profilom — érdemei elismerése mellett — nyugdíjba vonult. Méltattam életemben eltöltött fontos szerepét a régi ismerősök felkutatásában és kapcsolatteremtésben, értékes tartalmak megosztásában, ötletek szerzésében.

Már egy éve készül a nyugdíjba: heti negyed órát kapott már csak az életemből, és a Facebook kifejezte ezzel kapcsolatos elégedetlenségét: egyre több reklámot kaptam, a megosztásaimat egyre kevesebb emberhez juttatta el, az általam használt funkciók egyre bonyolultabban működtek, és egyre többször szolgált valami kéretlen és rossz meglepetéssel.

Korai nyugdíjazásának legfőbb oka a túlzott elvárásai. Egyre többször akarta irányítani az én döntéseimet, érdeklődésemet úgy, hogy mindig csak saját érdekeit tartotta szem előtt. A web mindenkié, nemcsak a facebookozóké. Egyre több ember elhiszi, hogy ami nincs rajta a Facebookon, az nem is létezik.

Sajnáltam minden tartalmat, amit Facebookon megosztottam. Míg az interneten megosztott tartalmak évtizedekig visszakereshetők, addig a Facebookon megosztott tartalmak néhány napig élnek, aztán a felhasználók számára elvésznek. Pedig minden Facebookon megosztott posztot eltárolnak, és ennek a sorsa már nem a mi kezünkben van. Talán visszaélnek vele, talán nem.

A Facebook megsértődött. Erre abból következtettem, nem tájékoztatott arról, hogy mi lesz a sorsa felfüggesztett a fiókommal. Akit szeretnek, annak megkérdezik a szándékait. Mit szeretnél az eddigi profiloddal kedves volt felhasználóm: Törölni akarod? Meg akarod kapni a tartalmát? Tároljam még neked? Ehelyett bezárta kapuit, és megfenyegetett, ha ismét be merek lépni, a profilomat rehabilitálni fogja.

Nagy dolog, hogy a Facebook tőzsdei bevezetése óta a befektetőit jelentősen gazdagította. Minden egyes befektetett forint 5 év alatt közel 4 újabb forintot hozott, ami nagyon jó hozam nulla munkáért. Ez persze — s ezt közgazdászként tudom — a pénz kockázati értéke, de jórészt azokat gazdagította , akinek már amúgy is volt pénze.

A Facebook érdemei mellett sajnos szükséges megemlíteni az egyik nagy gazemberségét. Ez pedig a felnövekvő generáció iránti közömbössége. Miközben a világ egyik legértékesebb vállalata pénzben kifejezve — merthogy 300 000 000 000 000 forint értékűre becsülik, addig egyetlen fillért sem költött arra, hogy a gyerekek ellenőrzött tartalmakat kapjanak. A gyerekek számára bevezetett Messenger Kid is csak saját befektetőinek az érdekeit tartja szem előtt.

Persze a szülők tájékozatlansága és meggondolatlansága is szükséges ahhoz, hogy a Facebook hálójába kerüljenek a kisgyerekek. Mert sokszor a felnőttek regisztrálják gyerekeiket hamis adatokkal, vagy biztosítják a számítógépet a hazug adatokkal történő regisztrációhoz. Azonban a korhatár olyan alacsony, hogy a kamaszok már saját igaz adataikkal regisztrálhatnak, és ugyanazokat a jogokat és tartalmakat kapják, mint a felnőttek.

Facebook klassz dolognak indult, de ma már nem az. Az internet kincsestára mindent lehetővé tenne, amit a Facebook tud. Csak ezt elfelejtettük. Sokan még azon is csodálkoznak, hogy azt mondom: a Facebook nem az internet. Mert a Facebook valóban nem az internet, hanem a 300 trillió forint értékű magánvállalat által írt program, amibe felelőtlenül beleengedjük gyerekeinket, beletesszük magánéletünk kincseit.

Bejegyzés adatai

Olvasóim ajánlják:

  • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
  • Egy pásztort, körülötte juhok. Minennek csak a kontúrja látszik az alkonyatban A COVID 19 járvány idejéreMost van az az idő, amikor jön a szélvihar, és mindannyiunk számára kiderül, hogy a házunk homokra vagy sziklára épült. Azonban még mindig nem késő építkezni.
  • Rosenberg úr feje mellett a sakál és a zsiráf bábok Marshall Rosenberg: Erőszakmentes KommunikációMindig úgy éreztem, hogy akkor használok erőszakot, amikor valójában gyenge és tehetetlen vagyok. Nagyon érdekelt, hogyan lehet a helyzeteket erőszakmentesen megoldani. Ezért kezdtem el foglalkozni Marshall Rosenberg módszerével, ami aztán alapvetően nagy csalódást okozott.
  • Egy katona áll egyenruhában, mellette gyerekek. Nagyapám meghalt DonnálTartalom Mit tudok róla? Fényképek Irodalmi emlékek a hadseregből Eligazítás a szombathelyi kórházban Nagyapám felajánlja segítségét Műtét a frontvonalon A Történelem Peremén - A Rábaköz Szívében Mit tudok róla? Nagyon keveset. Anyai nagyapám neve: Vitéz Dr. Nagy Károly, született 1896-ban. Az apja körorvos volt a Vas megyei Hegyfaluban. 1919-től a Pázmány Péter egyetem Orvosi karán tanult. Az ...
  • Két riport A két riport alapján vajon‭ ‬rájövünk-e hogy a riportalany ugyanaz‭? Mert ugyanazzal az emberrel készített‭ ‬interjút Ilyen András és Olyan Károly 1. interjú: Bűnés bűnhődés András ‭ ‬Ha Önre nézek,‭ ‬egy ...
  • Egy nő egy kalitkát tart feltartott kezében, amiből kirepül egy madár. Pio atya MagyarországrólPio atya mondta Magyarországról: gyöngyörű madár fog kirepülni innen. De biztos ő mondta?
  • Simone Weil portrja és az idézett szöveg. Lehet-e szenvedélyesen szeretni az emberi nyomorúságot?Vecsei Miklós 2016. június 7-i előadásának szerkesztett változata. Nagyon fontos gondolatok vannak benne, ezért feliratoztam ezt a videót. Sajnos nem voltak hajlandók a feliratomat feltenni. Felirat nélkül itt található: Vecsei Miklós előadása a YouTube-on. Külön aktualitást ad ennek az előadásnak, hogy tegnap, egy sokkal népszerűbb ember azt állította nyilvánosan, hogy a gazdagoknak semmilyen felelőssége nincs a ...
  • Sarki fény: csodálatos zöld fényjelenség a havas fenyők felett. Aurora borealisMegnéztem Mészáros Márta Aurora borealis című filmét. Nagy hatást tett rám. Kicsit részletesebben írok róla.
  • Kerékpáron nem lehet háton csecsemőt hordozni8 éven keresztül hordoztam kisgyermekeimet hátamon 3 éve pedig akkor is, amikor bicikliztem. A világ legegyszerűbb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb gyermekhordozása számomra. Egész addig, amíg egy rendőr nem hagyta annyiban és megállított, hogy vagy a gyereket veszem le a hátamról, vagy tolom a biciklit.
  • Edelényi Zsolt és felesége: Nóra a házasságkötés éjjelén A házasság nem vége valaminek, hanem kezdete Ez az interjú abból a szempontból egyedülálló a kötetben, hogy megszólal a házaspár mindkét tagja. Bár külön-külön beszélgettem Nórával és Zsolttal, a szövegek mégis egymásba illeszkednek, mint egyazon dallam két szólama. Egyetértés van közöttük abban, hogy a kapcsolatot az érzelmek mellett az elköteleződés tartja össze, és hogy a gyereknevelés egy nagy kihívást jelentő, összetett feladat ...

Én ajánlom

Szerző: Batyuvitéz

Igazságkereső ember vagyok. Egy ideje már nem controller se nem pénzügyes, hanem szabadúszó. Hogy azzal foglalkozhassak, amit igazán szeretek. Honlapom: akadálymentes honlapok készítése