A magyar papság lelki megújulása

Vianney Szent János - a plébánosok védőszentjéről készült festmény előtt Benedek pápa kitárja a kezét, áldást ad.

Semmi kétségem nincs afelől, hogy Magyarországot ismét megsegíti Jézus, mégpedig azáltal, hogy bátor, hitvalló papokat kérünk Istentől. Csak a lélekben megújult, cölibátust vállaló papság és szerzetesség képes arra, hogy a magyar emberekbe hitet, reményt öntsön.

Most olvastam Szent II. János Pál pápa könyvét. Néhány gondolat ebből:
1956 október után például jelentősen megugrott azok száma, akik felvételüket kérték a szemináriumba, és ugyanez történt tíz évvel később a lengyel kereszténység milleniumának évében. Talán törvényszerű, hogy a nagy események után megnő a hivatások száma.
Tarnów és a közeli Przemyśl azon egyházmegyék közé tartoznak, amelyekben a világon a legnagyobb a papi hivatások aránya. Jerzy Ablewitz érsek, a tarnówi egyházmegye ordináriusa jó barátom volt. przemyślből jött, vagyis Szent Józef Pelczar lelki örökségével. Ők nagyon sokat követelő pásztorok voltak, mindenekelőtt önmagukkal, aztán papjaikkal és szeminaristákkal szemben. Azt gondolom abban rejlik a nagyszámú papi hivatás titka az egyházmegyék területén. A magas és igényes ideálok vonzzák a fiatalokat.

Sokan a cölibátus eltörlésében látják jövőt. Nincs kétségem afelől, hogy ez tévedés. A Szent pápa VI. Pál Sacerdotalis caelibatus enciklikáját foglalja össze az alábbi módon:

Mindenekelőtt van egy krisztológiai magyarázat: Az Atya és az emberi nem között megtett közvetítőként Krisztus nőtlen maradt, hogy teljességgel Isten és az emberek szolgálatának szentelje magát.Akinek az a sorsa, hogy részesülhet Krisztus méltóságában és küldetésében, az arra is meghívást kapott, hogy ezt a teljes önátadást is ossza vele.
Van aztán egy egyháztani érv is: Krisztus úgy szerette Egyházát, hogy teljes lényét fölajánlotta érte, hogy dicsőséges, szent és szeplőtelen jegyesére tegye. A cölibátus melletti döntéssel a kiválasztott szolga Krisztusnak ezt a szűzi szeretetét teszi magáévá az Egyház iránt, a lelki termékenység természetfölötti erejét merítve belőle.
Végezetül egy eszkatologikus érv: a halottak a feltámadás után, ahogy Jézus mondta, nem nősülnek, férjhez sem mennek, hanem úgy élnek, mint isten angyalai a mennyben# (Mt, 22,30 ) A papi nőtlenség az üdvösség végső idejének eljövetelét hirdeti, és valamiféleképpen Isten országának beteljesülését elővételezi, amikor felmutatja mindenek fölött álló értéket, amelyek egykor isten minden gyermekében felragyognak.

Az én érvem pedig egyszerűen annyi, hogy ha valaki olyan döntést hozna, hogy a papok házasságot köthetnek, milyen nehéz helyzetbe állítanák azokat a már felszentelt papokat, akik még azt a papságot vállalták, amelyikhez hozzá tartozik a cölibátus.

Ami Ferenc pápát illeti, egyértelműen kijelentette, bár lehetőség lenne rá, nem áll a szándékában változtatni a papi nőtlenségen, nem fogja eltörölni a cölibátust. Amúgy mindig is voltak házas diakónusok, és talán hamarosan lesznek olyan kipbróbált fériak, akiknek jogosultságuk lesz arra is, amiket jelenleg csak pap végezhet.

A nők pappá szentelése pedig nem lehetséges, mert erre nincs joga még a pápának és a zsinatnak sem. Ezt csak azért írom, mert sok álhír kering erről is.

Bejegyzés adatai

Olvasóim ajánlják:

  • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
  • Egy pásztort, körülötte juhok. Minennek csak a kontúrja látszik az alkonyatban A COVID 19 járvány idejéreMost van az az idő, amikor jön a szélvihar, és mindannyiunk számára kiderül, hogy a házunk homokra vagy sziklára épült. Azonban még mindig nem késő építkezni.
  • Rosenberg úr feje mellett a sakál és a zsiráf bábok Marshall Rosenberg: Erőszakmentes KommunikációMindig úgy éreztem, hogy akkor használok erőszakot, amikor valójában gyenge és tehetetlen vagyok. Nagyon érdekelt, hogyan lehet a helyzeteket erőszakmentesen megoldani. Ezért kezdtem el foglalkozni Marshall Rosenberg módszerével, ami aztán alapvetően nagy csalódást okozott.
  • Egy katona áll egyenruhában, mellette gyerekek. Nagyapám meghalt DonnálTartalom Mit tudok róla? Fényképek Irodalmi emlékek a hadseregből Eligazítás a szombathelyi kórházban Nagyapám felajánlja segítségét Műtét a frontvonalon A Történelem Peremén - A Rábaköz Szívében Mit tudok róla? Nagyon keveset. Anyai nagyapám neve: Vitéz Dr. Nagy Károly, született 1896-ban. Az apja körorvos volt a Vas megyei Hegyfaluban. 1919-től a Pázmány Péter egyetem Orvosi karán tanult. Az ...
  • Két riport A két riport alapján vajon‭ ‬rájövünk-e hogy a riportalany ugyanaz‭? Mert ugyanazzal az emberrel készített‭ ‬interjút Ilyen András és Olyan Károly 1. interjú: Bűnés bűnhődés András ‭ ‬Ha Önre nézek,‭ ‬egy ...
  • Egy nő egy kalitkát tart feltartott kezében, amiből kirepül egy madár. Pio atya MagyarországrólPio atya mondta Magyarországról: gyöngyörű madár fog kirepülni innen. De biztos ő mondta?
  • Simone Weil portrja és az idézett szöveg. Lehet-e szenvedélyesen szeretni az emberi nyomorúságot?Vecsei Miklós 2016. június 7-i előadásának szerkesztett változata. Nagyon fontos gondolatok vannak benne, ezért feliratoztam ezt a videót. Sajnos nem voltak hajlandók a feliratomat feltenni. Felirat nélkül itt található: Vecsei Miklós előadása a YouTube-on. Külön aktualitást ad ennek az előadásnak, hogy tegnap, egy sokkal népszerűbb ember azt állította nyilvánosan, hogy a gazdagoknak semmilyen felelőssége nincs a ...
  • Sarki fény: csodálatos zöld fényjelenség a havas fenyők felett. Aurora borealisMegnéztem Mészáros Márta Aurora borealis című filmét. Nagy hatást tett rám. Kicsit részletesebben írok róla.
  • Kerékpáron nem lehet háton csecsemőt hordozni8 éven keresztül hordoztam kisgyermekeimet hátamon 3 éve pedig akkor is, amikor bicikliztem. A világ legegyszerűbb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb gyermekhordozása számomra. Egész addig, amíg egy rendőr nem hagyta annyiban és megállított, hogy vagy a gyereket veszem le a hátamról, vagy tolom a biciklit.
  • Edelényi Zsolt és felesége: Nóra a házasságkötés éjjelén A házasság nem vége valaminek, hanem kezdete Ez az interjú abból a szempontból egyedülálló a kötetben, hogy megszólal a házaspár mindkét tagja. Bár külön-külön beszélgettem Nórával és Zsolttal, a szövegek mégis egymásba illeszkednek, mint egyazon dallam két szólama. Egyetértés van közöttük abban, hogy a kapcsolatot az érzelmek mellett az elköteleződés tartja össze, és hogy a gyereknevelés egy nagy kihívást jelentő, összetett feladat ...

Én ajánlom

Szerző: Batyuvitéz

Igazságkereső ember vagyok. Egy ideje már nem controller se nem pénzügyes, hanem szabadúszó. Hogy azzal foglalkozhassak, amit igazán szeretek. Honlapom: akadálymentes honlapok készítése