Aurora borealis

Sarki fény: csodálatos zöld fényjelenség a havas fenyők felett.

Vannak szórakoztató filmek. Ezek néhány órás felhőtlen kikapcsolódást nyújtanak. Idővel elfelejtjük őket. Kamaszkoromban hetente jártam moziba. Több száz filmet néztem meg.
Ezen kívül vannak olyan filmek, amelyek átalakítják az ember életét. Nem mindenkinek ugyanaz a film. A múltunkkal szembenézni – ez kemény dolog. Érzéstelenítést nélkül sebészkés alá feküdni.
Ha a szakembereink diganózisa az, hogy a Magyarországon élők harmada depressziós, akkor annak oka van. Nem ilyennek lettünk alkotva.
Az őseinkkel történt dolgok olyanok, mint a daganatok az emberben: ott vannak, és saját életet élnek. Néha elmúlnak, néha pedig megölik az egész testet. Egy apró, kockacukornyi daganat óriási szenvedést és halált hoznak.
A lelki daganataink gyógyszere a feltárás. Azonban ki képes erre? Én is legszívesebben kerülném ezt a fájdalmas beavatkozást. Néha azonban úgy érzem, élni kell. A fájdalom elmúlik, az élet visszatér, ha már nincs daganat. De ha nem vállalom a sebészkést, akkor megöl.
Tudom, hogy a díjak sokszor a pénznek szólnak, nem a művészi értékről. De a chicagoi közönségdíj? Azt nem hiszem, hogy megvették volna. 10 nap alatt 24 ezer néző látta. 231 nem amerikai film közül ez tetszett nekik a legjobban.
Magyaroknak nem tetszik. Az amerikaiak nem érintettek. Mi igen. Ráadásul 70 éve senki nem beszél róla. Egy nyugdíjas korú rendezőnő veszi a bátorságot és beszél róla. Nem tökéletes alkotás? Az első a maga nemében. A titkokról a legtöbben nem beszélnek. Az én rokonaim is azt gondolták, hogyha elviszik a titkukat a halálba, akkor a titok nem lesz többé.

Ma már tudományosan is bizonyított tény, hogy a titkok a génjeinkbe íródtak. József Attila versét csak szépirodalomnak gondoljuk, nem igazságnak:

Megszólítanak, mert ők én vagyok már;
gyenge létemre így vagyok erős,
ki emlékszem, hogy több vagyok a soknál,
mert az őssejtig vagyok minden ős –
az Ős vagyok, mely sokasodni foszlik:
apám- s anyámmá válok boldogon,
s apám, anyám maga is ketté oszlik
s én lelkes Eggyé így szaporodom!

Ezt írta 1937-ben a Dunánál című versében. Ők én vagyok már.

Sokáig azt hittem, hogy az őseimmel foglalkozni egyfajta hobbi. Olyan mint a bélyeggyűjtés: ártatlan és szórakoztató. Ám egyre többször belefutottam abba, hogy egyes dolgokról semmi áron nem voltak hajlandók beszélni a rokonaim, másoktól pedig megtudtam miért. Megértem. Én sem beszélek bizonyos dolgokról, mert nem értenék jól, visszaélnének vele. Legalábbis félek ettől.

Azonban ez olyan, mint sose kérni bocsánatot az elkövetett tévedéseinkért. Ahogy Isten mondja: Bűneinket a tenger mélyére veti, ha megbánjuk őket. Azonban a bűn pokolra visz, ha együtt élünk vele.

A gyónásánál bűnök elmondása már fél siker a mennyországba. A filmen Mária elmondta. A feloldozást nem hallottuk, mint a gyóntatószékben, de tudtuk, hogy megkapta. Láttuk az arcán azt az örömöt, amit minden gyónó átél, amikor kimondja a bűnét. A bűnöket ki kell mondani. Nagyon nehéz. Nagyon. Rettenetesen nehéz. A gyógyuláshoz azonban feltétlen ki kell mondani.

Azon még elgondolkoztam, hogy vajon jogos-e a 16 éves korhatár. Én semmilyen gyereknek nem engendném ezt a filmet megnézni. Talán harmincon túl, ha valaki érett rá.

Köszönöm Mészáros Mártának és csapatának, hogy megalkottátok ezt a filmet, és kimondtátok az igazságot az őseim nevében is. Segítsen ez a film sok embert ahhoz, hogy meghallgassa szüleit, nagyszüleit arról, hogy mi is történt a XX század véres évtizedeiben.

Bejegyzés adatai

Olvasóim ajánlják:

  • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
  • Egy pásztort, körülötte juhok. Minennek csak a kontúrja látszik az alkonyatban A COVID 19 járvány idejéreMost van az az idő, amikor jön a szélvihar, és mindannyiunk számára kiderül, hogy a házunk homokra vagy sziklára épült. Azonban még mindig nem késő építkezni.
  • Rosenberg úr feje mellett a sakál és a zsiráf bábok Marshall Rosenberg: Erőszakmentes KommunikációMindig úgy éreztem, hogy akkor használok erőszakot, amikor valójában gyenge és tehetetlen vagyok. Nagyon érdekelt, hogyan lehet a helyzeteket erőszakmentesen megoldani. Ezért kezdtem el foglalkozni Marshall Rosenberg módszerével, ami aztán alapvetően nagy csalódást okozott.
  • Egy katona áll egyenruhában, mellette gyerekek. Nagyapám meghalt DonnálTartalom Mit tudok róla? Fényképek Irodalmi emlékek a hadseregből Eligazítás a szombathelyi kórházban Nagyapám felajánlja segítségét Műtét a frontvonalon A Történelem Peremén - A Rábaköz Szívében Mit tudok róla? Nagyon keveset. Anyai nagyapám neve: Vitéz Dr. Nagy Károly, született 1896-ban. Az apja körorvos volt a Vas megyei Hegyfaluban. 1919-től a Pázmány Péter egyetem Orvosi karán tanult. Az ...
  • Két riport A két riport alapján vajon‭ ‬rájövünk-e hogy a riportalany ugyanaz‭? Mert ugyanazzal az emberrel készített‭ ‬interjút Ilyen András és Olyan Károly 1. interjú: Bűnés bűnhődés András ‭ ‬Ha Önre nézek,‭ ‬egy ...
  • Simone Weil portrja és az idézett szöveg. Lehet-e szenvedélyesen szeretni az emberi nyomorúságot?Vecsei Miklós 2016. június 7-i előadásának szerkesztett változata. Nagyon fontos gondolatok vannak benne, ezért feliratoztam ezt a videót. Sajnos nem voltak hajlandók a feliratomat feltenni. Felirat nélkül itt található: Vecsei Miklós előadása a YouTube-on. Külön aktualitást ad ennek az előadásnak, hogy tegnap, egy sokkal népszerűbb ember azt állította nyilvánosan, hogy a gazdagoknak semmilyen felelőssége nincs a ...
  • Egy nő egy kalitkát tart feltartott kezében, amiből kirepül egy madár. Pio atya MagyarországrólPio atya mondta Magyarországról: gyöngyörű madár fog kirepülni innen. De biztos ő mondta?
  • Kerékpáron nem lehet háton csecsemőt hordozni8 éven keresztül hordoztam kisgyermekeimet hátamon 3 éve pedig akkor is, amikor bicikliztem. A világ legegyszerűbb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb gyermekhordozása számomra. Egész addig, amíg egy rendőr nem hagyta annyiban és megállított, hogy vagy a gyereket veszem le a hátamról, vagy tolom a biciklit.
  • Sarki fény: csodálatos zöld fényjelenség a havas fenyők felett. Aurora borealisMegnéztem Mészáros Márta Aurora borealis című filmét. Nagy hatást tett rám. Kicsit részletesebben írok róla.
  • Edelényi Zsolt és felesége: Nóra a házasságkötés éjjelén A házasság nem vége valaminek, hanem kezdete Ez az interjú abból a szempontból egyedülálló a kötetben, hogy megszólal a házaspár mindkét tagja. Bár külön-külön beszélgettem Nórával és Zsolttal, a szövegek mégis egymásba illeszkednek, mint egyazon dallam két szólama. Egyetértés van közöttük abban, hogy a kapcsolatot az érzelmek mellett az elköteleződés tartja össze, és hogy a gyereknevelés egy nagy kihívást jelentő, összetett feladat ...

Én ajánlom

Szerző: Batyuvitéz

Igazságkereső ember vagyok. Egy ideje már nem controller se nem pénzügyes, hanem szabadúszó. Hogy azzal foglalkozhassak, amit igazán szeretek. Honlapom: akadálymentes honlapok készítése