Házsártos gazdagság – derűs szegénység

Kozma Imre és Vácz Jenő portréja

Tegnap kezembe akadt egy cikk Kozma atyáról. Egy mosolygós, derűs öregember. Róla eszembe jutott néhány másik szerzetes pap is. Nem volt vagyonuk, nem volt az életükben szex, nem jártak jósnőhöz, nem olvastak horoszkópot, nem pletykáltak. Mindaz hiányzott az életükből, amitől a mai ember boldognak érzi magát. Ők ezen nélkül voltak vidám derűs öregek. Ők tudták, hogy honnan van az igazi öröm és békesség.

Persze a legtöbb szegény nem ilyen.

Én is voltam gazdag, évekig éltem gazdagok között, sőt rokonaim közül is többen vannak nagyon vagyonosak. Ismerem őket, ismerem sok gondolatukat. A vagyonos ember általában boldogtalan, házsártos, erőszakos. Egyszer egy nagyon-nagyon gazdag ember mondta egy szegény rokonának: „Ne rajtam akarj meggazdagodni!„ Ebben benne van sok gazdagnak a legfőbb félelme, hogy elveszik, amit gyűjtött.

Ismerek derűs gazdag embert, és házsártos szegényt is. A lényeg nyilván nem ez, hanem valami más.

Igen, ezek nagyon általános tapasztalatok, mint ahogy Pató Pál úr is. Tipizálás, ahogy tanultuk irodalomórán.

A gazdag ember gyűjt-gyűjt, és maga sem tudja mire. „Ej, ráérünk arra még!” Mármint arra, hogy gondolkozzunk ennek értelmén. Aztán meghalnak. A legtöbb gazdagnak egyetlen gyereke van, akinek munka nélkül ölébe hull az óriási vagyon, amit az esetek nagy részében elherdál, ő maga meg az élvezetek rabja lesz. Ha több gyerek van, akkor egymást ölik a vagyonért és soha többet nem állnak egymással szóba, mert igazságtalan volt az örökösödés.

Valójában nem a vagyon a baj, hanem a mögötte lévő vágy „Többet, többet”. Ez pedig valójában vagyontól független, a legszegényebb ember életét is tönkreteszi, ha így gondol a pénzre. A magánvagyonfelhalmozás értelmetlen és az embert beteggé, rosszindulatúvá teszi.

A generációkon átívelő moderált családi vállalkozások az egyik mentőöv. Amikor a gyerekek megtanulják a munkát, és azt, hogy a kenyérkereset mindennapi okos és kemény munka. Moderált alatt azt értem, hogy a vállalkozás célja nem a világhír, hanem a megélhetés és az ügyfelek igazi szolgálata.

Az én életem is feszült volt, és kezdtem háklis lenni. Azóta nyiladozik bennem a derű, mióta katolikus lettem, mióta szegény lettem, mióta bátrabban keresem az igazságot.

Bejegyzés adatai

Olvasóim ajánlják:

 • Digitális kép: Onan. Az önkielégítés egyáltalán nem veszélytelenSok helyen azt írják, hogy az önkielégítés jó, sőt egészséges. Tapasztalatom szerint azonban ez közel sem ilyen egyértelmű. Az alábbi gondolatokkal gondolkodásra szeretném ösztönözni azokat, akik nem dőlnek be minden marketingszövegnek. Minden ember élete az alábbi módon kezdődött:  a férfi apuka és a női anyuka belebolondultak egymásba és szexeltek. Jó esetben előtte örök hűséget fogadtak ...
 • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
 • A zongora billentyűin egy hangya méretű ember ül. A zongorám történeteMi közöm van a zongorához? Miért van zongoránk? Miért nem adtam el? Mire használjuk? Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolok. Mert ez a bejegyzés rólam és a zongorámról szól.
 • Rosenberg úr feje mellett a sakál és a zsiráf bábok Erőszakmentes kommunikáció pro és kontraMindig úgy éreztem, hogy akkor használok erőszakot, amikor valójában gyenge és tehetetlen vagyok. Nagyon érdekelt, hogyan lehet a helyzeteket erőszakmentesen megoldani. Ezért kezdtem el foglalkozni az erőszakmentes kommunikációval, ami aztán alapvetően nagy csalódást okozott.
 • Kislányommal és kisfiammal vásárolok a kaposvári piacon 2018 Legjobb hely a bevásárlásra: a kaposvári piacSzeretek piacra járni. Fiatalkoromban a belbudai Fény utcai piac, később a kaposvári piac volt az a hely, ahol az élelmiszereket beszereztem. A Kaposvári piac még mindig él, annak ellenére, hogy nagyon megnehezítették a vásárlást. Az új épülettől az árusítás és vásárlás feltételei gyakorlatilag minden tekintetben rosszabbak lettek, különösen a külföldi tulajdonosok áruházáról de az árusok ...
 • A feldíszített Országház és előtte, a Kossuth téren a szabadtéri szentély, előtte a rendezett tömeg, az aszisztencia. Eucharisztikus kongresszus miatt vagyok katolikusÉdesapám meséli el, mi köze van az 1938-as Eucharisztikus kongresszusnak ahhoz, hogy ő is, és én is katolikusok lehettünk.
 • Jézus a getszemáni kertben imádkozik, és Kylo Ren lézerkardját neki szegezi Ha jót akarunk, ne engedjünk gyerekeinknek Star Warst nézniKérdések, elmélkedések a Star Wars feldolgozása kapcsán. Mielőtt hívő lettem senki sem figyelmeztetett arra, hogy milyen veszélyeket rejt a new age, az ezotéria. Pedig fontos lett volna. Persze én sem könnyen vettem észre a mesének álcázott okkultizmust. Most teszek egy próbálkozást, hogy elgondolkoztassalak a film üzenetein.
 • Tesco eredményei számokban Miért nem járunk a Tescoba?Kedves Csabi! Valamelyik nap felhoztad a Tesco reklámújságot. Megtudtam, hogy elég egy túrót venni egy újabb mágnesért, és hogy mennyi mindent olcsóbban kapunk meg, ha ezt is meg azt is még hozzá vásárolunk. Nem érted, hogy mi miért nem járunk a Tescoba, miért csak ide a sarki boltba? Először azt mondtam, hogy a Tescoba elautózni 5 Túró ...
 • Én és feleségem ülünk a kanapén, és közben előttünk ülő kutyáinkat simogatjuk. A két kutyánkA vakvezető kutyáinkról írt cikk, amely 2019 karácsonyán jelent meg. A címet javítani kellett, mivel eredetileg hibás címmel közölték.
 • Frottir Hamburger Group koncertplakátja 1986 június 10-én a Petőfi csarnokban. Rá van írva: Na végre. Mintha olyan sokan várták volna rajtunk kívül a koncertet ... Koncertünk a Petőfi CsarnokbanA Kádár rendszerben ki voltak osztva a popzenei kártyák is. Mi fiatalon mégis belekezdünk a zenélésbe, és bíztunk abban, hogy kaphatunk egy esélyt. Nem kaptunk, és végül nem próbáltuk meg külföldön sem.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete