Miért nem járunk a Tescoba?

Tesco eredményei számokban

Kedves Csabi!

Valamelyik nap felhoztad a Tesco reklámújságot. Megtudtam, hogy elég egy túrót venni egy újabb mágnesért, és hogy mennyi mindent olcsóbban kapunk meg, ha ezt is meg azt is még hozzá vásárolunk. Nem érted, hogy mi miért nem járunk a Tescoba, miért csak ide a sarki boltba?

Először azt mondtam, hogy a Tescoba elautózni 5 Túró Rudi árába kerül. Mire te mondtad, hogy biciklivel is mehetünk. Ez érthető. Bringázzunk egy fél órát a hűtőmágnesekért, neked megéri. Van azonban más oka is annak, hogy nem megyünk sem  Tescoba, sem a többi nagy áruházba.

Itt van ez a kis bolt, ahová naponta járunk vásárolni. Mindent megkapunk, ami a megélhetésünkhöz szükséges. 5 ember dolgozik itt, és abból élnek, hogy mi is ott vásárolunk. A nagy áruházakban is sokan dolgoznak, de tudnod kell, hogy amit ott kifizetünk, annak csak kis része jut az alkalmazottaknak. Jelentős része a befektetőknek megy. Azoknak megy, akik pénzt adtak ahhoz, hogy felépítsék az áruházat. A befektetők a pénzüket mindig oda teszik, ahol várhatóan a legjobban gyarapszik. Ha lesz pénzed, te is lehetsz Tesco tulajdonos, de a Lidl-ben és az Aldiban nem.

A nagy áruházak éppen ezért találnak ki mindenfélét, hogy a vevőket odacsalogassák. A vevők többsége, azaz mi, vásárlók nem látnak át a szitán. Nem tudják, hogy valójában többet fizetünk ki, mintha a helyi boltokban vásárolnánk, sőt, ennél még nagyobb árat fizetünk nekik. Had magyarázzam el.

A helyi kisboltokban nem kapunk hűtőmágnest, mert értékesebbet kapunk tőlük. Többek közt a kedvességet, az odafigyelést. Tudod, hogy figyelnek rád, amikor átmész a zebrán? Tudod, hogy mikor bemész megörülnek neked? Sok vevőjük van, és mindegyik fontos nekik. Nem keresnek többet, ha kedvesek, vagy ha udvariasak. Egyszerűen emberként viselkednek, mert egy kis boltban ezt meg lehet tenni. A nagy áruházak olyan nagyok, mint a focipálya, és a dolgozók elsősorban az árukat töltik fel. Nem feladatuk, hogy emberekkel kapcsolatba lépjenek. Ha egyedül mennél el ide, kihez fordulnál segítségért, ha elakadsz a vásárlásban? Néha hosszú percekig kell valakit keresni.

Öt éves korod óta egyedül jársz ebbe a kis boltba. Egy nagy áruházba biztos nem engedtelek volna el. Emlékszem, az első bevásárlásodra. Megbeszéltem Eszterrel, hogy nagyon vigyázzon rád.

Mi történik, ha valamit elfelejtünk vagy elfelejtesz? A boltba elszaladsz, elhozod. A nagy áruházba nem tudsz elszaladni. Ha elfelejtettél elég pénzt vinni, a nagy boltban ott kell hagynod valamit a pénztárban, a sarki boltban azt mondják: majd holnap elhozod.

De a legfontosabbat is elmondom, bár lehet, még nem értékeled. A kisboltban dolgozók szeretnek téged. Ha én megyek, érdeklődnek felőled. Kirakták a falra a rajzodat, amit még óvodásként rajzoltál és nekik ajándékoztál.

Számon tartanak téged, és várnak, hogy gyere.

Ha nem lenne kisbolt, kevesebb lennél, mint ember.

Emlékszel, egyik nap este becsöngetett Eszter, hogy nyitva maradt a kapu? Senki más nem szólt, csak ő, mert a kisboltból jól ismer minket. Másik alkalommal Melinda utánunk szaladt a kenyérrel, mert az ott maradt a pénztáros pultján. Reggel integetnek, mikor biciklizünk a suliba.

Tudom, most a hűtőmágnes fontosabb számodra, azt pedig csak a Tescoban kapsz, mert ott költöd el a pénzed. Egyébként a sarki boltban is kaptál volna ajándékot, de megkértük őket, hogy ne adjanak. Az igazság az, hogyha nincs ajándék, akkor az emberek más módot keresnek a szeretetük kifejezésére: kedvességet, szívességet, segítséget.

Végül ismét közgazdászként mondom: Minden embernek sokkal jobb lenne, ha nem lennének óriás áruházak, hanem a kisbolti kereskedelemre épülne az ország. Több ember kapna munkát, több emberséget kapnának a vásárlók, és az elköltött pénzünk itt maradna bennt az országban ahelyett, hogy külföldi részvényesek vagyonát gyarapítaná. Néhányan azonban ezt nem szeretnék, és ezért rajtuk kívül mindenki rosszul jár.

Sajnos nem tudom, elfogadod-e az érveimet, és meg tudsz-e békülni azzal, hogy nem járunk a Tescoba. A jó emberi kapcsolatok: odafigyelés, törődés, emberség összehasonlíthatatlanul fontosabb minden akciónál és ingyen hűtőmágnesnél, sőt minden pénznél. Ha nagyobb leszel, utánajárhatsz annak, hogy vajon mennyire volt igaza ebben szüleidnek.

Olvasóim ajánlják:

 • Szentírás borítóban Új tanítás, és milyen hatalmas!A mai nap tanúságot tettem arról, mit tett velem Jézus Krisztusnak hatalmas tanítása, amely a mai evangélium szerint a kafarnaumiakat is megdöbbentette.
 • Facebook emléktábla. A facebook logó felkete keretben, alatta írás: Élt 5000 napot, emléke örökre megmarad. A Facebook profilom – béke porairaNincs többé Facebook fiókom. Facebook nélkül kerekebb nekem a világ. Az internet mindent lehetővé tesz, amit a Facebook. Sokan csodálkoznak ezen a kijelentésemen, pedig így van. A 300 trillió forint értékű magánvállalat által írt program jogtalanul és észrevétlenül kezdi átvenni a hatalmat…
 • Életprogram a fogorvosi rendlő falán (szövege a tartalomban) A lelki nyugalom tíz parancsolataAki Kaposváron Gabi néni fogorvosi rendelőjéba jár, és várakozás alatt böngészi a hiredetőtáblát, elolvashatja és meg is fogadhatja XXIII. János Pál pápa tízparancsolatát a lelki nyugalomról.
 • Harry Potter könyvek helyett olvassunk mást. A képen a Gyűrük Urát ajánlom. Keressünk más olvasmányt a Harry Potter helyettAz internet világban mindenről olvasni ezt is, azt is. Én az értelemhez fordulok, és igyekszem elmagyarázni, miért tartsuk távol magunkat és leginkább gyermekeinket a Harry Pottertől.
 • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
 • Digitális kép: Onan. Az önkielégítés egyáltalán nem veszélytelenSok helyen azt írják, hogy az önkielégítés jó, sőt egészséges. Tapasztalatom szerint azonban ez közel sem ilyen egyértelmű. Az alábbi gondolatokkal gondolkodásra szeretném ösztönözni azokat, akik nem dőlnek be minden marketingszövegnek. Minden ember élete az alábbi módon kezdődött:  a férfi apuka és a női anyuka belebolondultak egymásba és szexeltek. Jó esetben előtte örök hűséget fogadtak ...
 • A dián a "még nem" kifejezés szerepel 15 különböző nyelven. Amikor az indián gyerekek legyőzik a Microsoft gyerekeketMi hogyan neveljük a gyerekeinket? A "most"-ra neveljük őket a "még" helyett? Olyan gyerekeket nevelünk, akik az ötösök megszállottjai? Olyanokat, akik nem tudják, hogyan kell nagyot álmodni? Ehhez hasonló kérdésekre ad választ Carol Dweck a Standford egyetem a professzora.
 • Egy meditáló ember kezeinek művészi ábrázolása, mély bordó, bűnbánatra utaló színnel. szabályos meditáló tartásban (hüvelyk és mutatóujj összeér). Évekig tartott, míg kilábaltam az ezoterikábólElső áldozásom 16. évfordulóján szentségimádás közben fogalmaztam meg ezt a tanúságtételt arról, hogyan kaptam választ a szorongató kérdésre: az ezotériában vagy Jézusban higgyek?
 • Bocsánatkérés nevetésselAz egyik régi barátom minden egyes konfliktus után bocsánatot kért. Nagyon zavart, és magamba néztem, miért. A bocsánatkérése nem volt más, mint egy rossz szokás. Minden áron el akarta kerülni a konfliktusokat, és a bocsánatkéréssel szerette volna ezt elérni. Most olvasom Júlia Voznyeszenszkaja könyvét: Kasszandra útja. Az egyik szerzetesnő szerint a bocsánatkérés szerzetesi útja naplemente ...
 • Sarki fény: csodálatos zöld fényjelenség a havas fenyők felett. Aurora borealisMegnéztem Mészáros Márta Aurora borealis című filmét. Nagy hatást tett rám. Kicsit részletesebben írok róla.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete