Kerékpáron nem lehet háton csecsemőt hordozni

A fenyegetés

Az elmúlt három évben rendkívül sok időt és lehetőséget köszönhettem annak, hogy hátamon hordoztam a gyerekeimet. Amikor pedig el kellett ugranom a boltba vagy ügyet intézni, egyetlen perc alatt felkötöttem, felhúztam a hordozós kabátomat. Felpattantam  bringámra és együtt mentünk mindenhova. Ennek most egyszer, s mindenkorra vége. A többit elmesélik a képek és a levelezés.

Biciklizem, hátamon batyukötésben a kislányom, rajta hordozóskabát.
A rendőrség mellett fényképezett le Violával a hátamon a Somogyi Hírlap fotósa. Nem sokkal később ugyanitt szállított le a rendőr a kerékpárról. ugyanúgy a hordozós kabátomban, Violával a hátamon.

Levél a rendőrségnek

Tisztelt Varga Zoltán!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy szíveskedjék állást foglalni: Az ember hátára rögzített csecsemővel szabad-e kerékpározni?

Indoklás: Harmadik gyerekünkkel élünk úgy, hogy 2-3 éves korukig a hátunkon hordozzuk, és naponta többször kerékpárra szállok velük. (Mellékelek egy képet, melyet a Somogyi Hírlap fotósa készített rólam) . Kaposvár belvárosában napi 10-30 kilométert közlekedünk. Az évek során rengeteg rendőrrel találkoztunk, de soha senki nem szállított le a kerékpárról. Én magam is utánanéztem, hogy a KRESZ nem tiltja.

Néhány nappal ezelőtt azonban egy rendőr leszállított a kerékpárról. Ez esetben nem büntetett meg, de legközelebb tízezer forint bírságra számíthatok. Mivel nem értettem egyet a rendőr álláspontjával, megkérdeztem, honnan kaphatnék megbízható állásfoglalást. Ő mondta, hogy a Közlekedésrendészeti Osztályon. Így kerültem Önhöz.

A döntése jelentős kihatással van a családunk életére. Eddig mindenhova így közlekedtem, mert nem érdemes Kaposvár belvárosába kocsival közlekedni, a tömegközlekedés nagyon ritka, a gyaloglás meg lassú. Ráadásul hidegben a gyerekülésben nagyon fázik a csecsemő, míg a hátamon a thermo kabát és a testem is melegíti.

Törvénytisztelő polgárként elfogadom és betartom a döntését.

Üdvözlettel: Edelényi Zsolt

Rendőrség válasza

Tisztelt Edelényi Zsolt!

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. KPM-BM. együttes rendelet ( KRESZ) 54. § (5) bekezdése szerint: “Kerékpár pótülésén a 18. életévét betöltött vezető egy, tíz éven aluli gyermeket szállíthat. Egyébként kerékpáron személyt szállítani nem szabad.”

A fenti rendelkezés értelmében, tehát csak pótülésen (gyermekülés) szabad a gyermeket szállítani. Más módon, illetve egynél többet szállítani tilos. Országos szinten emelkedő tendenciát mutat az utóbbi években a kerékpárosok által okozott, illetve elszenvedett személyi sérüléses közlekedési balesetek száma. Az Ön által írt módon – véleményem szerint – egyébként is balesetveszélyes a kisgyermek szállítása, mivel egy esetleges baleset esetén – melynek során felborul a kerékpárral – a teljes testsúlyával ráeshet a gyermekre,ezzel súlyos sérüléseket okozva neki.

Kaposvár, 2014. 11. 21.

Tisztelettel:
Varga Zoltán r. őrgy.
Közlekedésrendészeti Osztály

Válaszom a rendőrség levelére

Tisztelt Varga Zoltán!

Köszönöm a gyors válaszát. Eljuttatom ismerőseimnek is, mivel nem vagyok egyedül, aki szerint a fenti jogszabály arról szól, hogy a kerékpáron (pl. a vázon és a csomagtartón) tilos gyereket szállítani, mert mi nem a kerékpáron visszük, hanem a hátunkon.

Nekem két személyes tapasztalatom van arról, hogy a háton hordozás biztonságosabb. Az első esetben gyerekülésben volt a fiam, én pedig leléptem, de nem vettem észre a gödröt. A kerékpár eldőlt, a fiam a gyerekülésben beverte a betonba a kezét mivel a biztonsági gyerekülés fogódzkodója nem védett. Én állva maradtam. A másik eset egy ismerősömmel történt: kerékpározott, és egy autó jött felé. Ő leugrott a kerékpárról és elszaladt. A kerékpárt az autó egy kerítéshez nyomta.

8 éve hordozok gyerekeket, és azt tapasztaltam, hogy ahogy a várandós nők is védik a hasukat, a gyereket hordozók is ösztönösen védik a csecsemőt.

Mivel azonban a jogszabály értelmezésében Ön az illetékes, még egyszer köszönöm a gyors válaszát.

Üdvözlettel: Edelényi Zsolt

A bejegyzés még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Olvasóim ajánlják:

 • Szentírás borítóban Új tanítás, és milyen hatalmas!A mai nap tanúságot tettem arról, mit tett velem Jézus Krisztusnak hatalmas tanítása, amely a mai evangélium szerint a kafarnaumiakat is megdöbbentette.
 • Facebook emléktábla. A facebook logó felkete keretben, alatta írás: Élt 5000 napot, emléke örökre megmarad. A Facebook profilom – béke porairaNincs többé Facebook fiókom. Facebook nélkül kerekebb nekem a világ. Az internet mindent lehetővé tesz, amit a Facebook. Sokan csodálkoznak ezen a kijelentésemen, pedig így van. A 300 trillió forint értékű magánvállalat által írt program jogtalanul és észrevétlenül kezdi átvenni a hatalmat…
 • Életprogram a fogorvosi rendlő falán (szövege a tartalomban) A lelki nyugalom tíz parancsolataAki Kaposváron Gabi néni fogorvosi rendelőjéba jár, és várakozás alatt böngészi a hiredetőtáblát, elolvashatja és meg is fogadhatja XXIII. János Pál pápa tízparancsolatát a lelki nyugalomról.
 • Harry Potter könyvek helyett olvassunk mást. A képen a Gyűrük Urát ajánlom. Keressünk más olvasmányt a Harry Potter helyettAz internet világban mindenről olvasni ezt is, azt is. Én az értelemhez fordulok, és igyekszem elmagyarázni, miért tartsuk távol magunkat és leginkább gyermekeinket a Harry Pottertől.
 • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
 • Digitális kép: Onan. Az önkielégítés egyáltalán nem veszélytelenSok helyen azt írják, hogy az önkielégítés jó, sőt egészséges. Tapasztalatom szerint azonban ez közel sem ilyen egyértelmű. Az alábbi gondolatokkal gondolkodásra szeretném ösztönözni azokat, akik nem dőlnek be minden marketingszövegnek. Minden ember élete az alábbi módon kezdődött:  a férfi apuka és a női anyuka belebolondultak egymásba és szexeltek. Jó esetben előtte örök hűséget fogadtak ...
 • A dián a "még nem" kifejezés szerepel 15 különböző nyelven. Amikor az indián gyerekek legyőzik a Microsoft gyerekeketMi hogyan neveljük a gyerekeinket? A "most"-ra neveljük őket a "még" helyett? Olyan gyerekeket nevelünk, akik az ötösök megszállottjai? Olyanokat, akik nem tudják, hogyan kell nagyot álmodni? Ehhez hasonló kérdésekre ad választ Carol Dweck a Standford egyetem a professzora.
 • Egy meditáló ember kezeinek művészi ábrázolása, mély bordó, bűnbánatra utaló színnel. szabályos meditáló tartásban (hüvelyk és mutatóujj összeér). Évekig tartott, míg kilábaltam az ezoterikábólElső áldozásom 16. évfordulóján szentségimádás közben fogalmaztam meg ezt a tanúságtételt arról, hogyan kaptam választ a szorongató kérdésre: az ezotériában vagy Jézusban higgyek?
 • Bocsánatkérés nevetésselAz egyik régi barátom minden egyes konfliktus után bocsánatot kért. Nagyon zavart, és magamba néztem, miért. A bocsánatkérése nem volt más, mint egy rossz szokás. Minden áron el akarta kerülni a konfliktusokat, és a bocsánatkéréssel szerette volna ezt elérni. Most olvasom Júlia Voznyeszenszkaja könyvét: Kasszandra útja. Az egyik szerzetesnő szerint a bocsánatkérés szerzetesi útja naplemente ...
 • Sarki fény: csodálatos zöld fényjelenség a havas fenyők felett. Aurora borealisMegnéztem Mészáros Márta Aurora borealis című filmét. Nagy hatást tett rám. Kicsit részletesebben írok róla.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete