Szent Ágoston és a Dalai Láma életveszélyben

Dalai Láma bal oldalt, és jobb oldalon Szent Ágoston Püspök arca látható

A napokban jutott eszembe, hogy összehasonlítsam, miképp viselkedett Szent Ágoston püspök és Dalai Láma életveszélyben. Mindkettő a saját korának karizmatikus személyisége Európán kívül él, életveszélyben volt egy adott pillanatban. A következtetéseket pedig rátok bízom.

Szent Ágoston Püspök

Szent Ágoston Püspök 429-ben és 430-ban Afrika északi részén: Hippóban élt, a vandálok már a közelben pusztítottak. A püspököket általában megkínozták majd megölték. Ágoston imádkozott és maradt: Azért imádkozom, hogy Isten szabadítsa fel ostromlott városunkat, vagy ha másképp testszik neki, tegye erősség szolgáit, hogy elviseljék akaratát, de azért is könyörögtem, hívjon engem magához ebből az életből.

Még mielőtt a vandálok elérték volna városát, meghalt. 76 éves volt.

A Dalai Láma

A Dalai Láma ellenben csak 34 éves volt, mikor elhagyta Tibetet. A kínaiak fenyegetéssel és erőszakkal az országuk részévé tették Tibetet, melynek vallási és politikai vezetője volt. Nem volt közvetlen életveszélyben, mint Ágoston de nem lehetett tudni, hogy a kínaiak mit tesznek vele, miután megszállják az országot.

Előtte a hitének megfelelően sámánokat kért meg, hogy hozzanak döntést. A tibeti kultúrában a sámánok különböző módon transzba hozzák magukat és így közvetítenek üzeneteket a másvilágról. Európában ezt hívják fekete mágiának. A sámánok a jóslások után néha meg is szoktak halni, ugyanúgy, mint a médiumok Európában.

Nem vált meg szerzetesi öltözékétől, mégis, a belső-ázsiai sámánok gyakorlatát követve izgatószerek – füstölők – segítségével transzba kergette magát. Teste remegni kezdett, szája habzott, vad kiáltások törtek elő a torkából és hatalmas ugrásokkal táncolni kezdett. Aztán egyszerre csak megmerevedett, és a megidézett védőszellem beszélni kezdett a szájából. Megkérdezte, hogy ki hívta, majd amikor választ kapott rá, hajlandó volt elárulni, hogy mi okozta a nő betegségét és miképpen lehet eltávozott lelkét visszahozni a testébe.

Végül a Sámán is megmondta a tutit és Amerika is küldte a segítségét. A Láma megmenekült és köztiszteletben áll, még Nobel díjat is kapott és ma is él. A sámánokat és a mágiát nem emlegeti senki.

Olvasóim ajánlják:

  • A zongora billentyűin egy hangya méretű ember ül. A zongorám történeteMi közöm van a zongorához? Miért van zongoránk? Miért nem adtam el? Mire használjuk? Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolok. Mert ez a bejegyzés rólam és a zongorámról szól.
  • Egy tigris fekszik Pi ölében Ezoterika a ParkeremJóga, Popper Péter, Pi élete és Assisi Szent Ferenc együtt egy bejegyzésben, és végül minden érthető lesz.
  • Csabi fiam a zsivány a Fölszállott a Pávában. Fölszállott a páva: jobb, mint tavaly, de még nem az igaziNekem is van véleményem a Fölszállott a páváról. Immár második éve nézzük minden adását, idén a fiam is szerepelt benne. Nagyon élvezem, de az üzenete még mindig hamiskás. Mivel látszólag megfogadták a tavalyi intelmeimet a Fölszállott a páva felelősei :-), idén is írok néhányat, hogyan lehet még jobb a műsor.
  • Egy pásztort, körülötte juhok. Minennek csak a kontúrja látszik az alkonyatban A COVID 19 járvány idejéreMost van az az idő, amikor jön a szélvihar, és mindannyiunk számára kiderül, hogy milyen stabil az életünk. Ez a cikk egy buzdítás.
  • Egy oltár a római katkombában. Itt miséztek az első keresztények. Katolikus maradokAnnyira hálás vagyok Istennek azért, mert katolikusnak tértem meg. Amikor 2003-ban bérmálkoztam megigértem, hogy soha nem fogom elhagyni a katolikus hitemet. Ezt az ígértemet ugyanolyan komolyan veszem, mint a házassági hűséget. Akkor még a megtérés miatt Isten iránt érzett szerelmem miatt tettem. Az évek alatt viszont az eszemmel is megértettem, miért olyan fontos számomra a ...

Én ajánlom

  1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
  2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
  3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
  4. A batyuvitéz nevem eredete