feltámadás

A keresztút 3 állomása: Elítélik, felfeszítik és feltámad.
Nagyon katolikus kultúrának felbecsülhetetlen értékű kincse a keresztút. Aki ismeri hitünket, az tudja, hogy ez az imádság a szenvedés természetfeletti értékéről, és a szenvedés értelméről, és a szenvedésben öröméről szól. Mi, hívők ezt tapasztalatból is tudjuk. Az itt közölt keresztutat Teimel Éva Facebook oldaláról másoltam ide.

Nagypéntek

Az járt a fejemben, amit Simon Weil írt,  hogy Jézus halála nevetséges. A mi kultúránk teli van mártírral, akik felemelt fejjel mentek a bitófa alá. Mel Gibson Passió című filme szerint Jézus is ilyen. Azonban a Biblia szerint Jézus a legkevésbé sem felemelt fejjel ment meghalni.

Egyszer egy barátom munkahelyi ebéd közben megkérdezte: „Mit tennél, ha kiderülne, hogy Jézus biztos nem támadt fel?”. Nem emlékszem, mit feleltem. Ezekben a napokban azt felelném: Hinni akarok benne. 33 évig úgy éltem, ahogy József Attila élt:

„Tudod, hogy nincs bocsánat,
hiába hát a bánat.

Közeledünk az egyházi év végéhez, és az igeliturgia a feltámadásról szól. A lényegről.

Egyszer egy munkatársam megkérdezte: „Dugába dőlsz, hogyha egyszer bebizonyítják a feltámadásról, hogy nem is történt meg?” Persze nem gondolt bele, hogy a feltámadás meg nem történtét nem lehet bebizonyítani,