József Attila

Egy 1884-ben készült festményen: egy nagyapa ül a széken, körülötte 5 kisgyermek hallgatja, amit mond
Középiskolában nagyon sok idézetet megtanultam az igazságtalan magyar tanáromtól. Az egyik ez volt: az igazat mondd, ne csak a valódit. József Attila: Thomas Mann üdvözlése című versében benne van az élet esszenciája.
Nem panaszkodom és nem lopok, és ráadásul szeretek adót fizetni. Nem csoda, ha csodabogárnak tartanak. Pedig egyszerűen csak ez a derűs és vidám élet kulcsa.
„Miért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis! Miért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis”

Tízéves voltam, amikor Latinovits Zoltán e sorokat szavalta egy sercegős lemezen. Mégis, soha nem figyeltem fel rá, hogy József Attila az első mondat után kérdőjelet tett, míg a második után felkiáltójelet. Ennek felfedezésig hosszú utat tettem meg.

Egyszer egy barátom munkahelyi ebéd közben megkérdezte: „Mit tennél, ha kiderülne, hogy Jézus biztos nem támadt fel?”. Nem emlékszem, mit feleltem. Ezekben a napokban azt felelném: Hinni akarok benne. 33 évig úgy éltem, ahogy József Attila élt:

„Tudod, hogy nincs bocsánat,
hiába hát a bánat.

húszezres forintkötegek átkötve

Ma végre megtaláltam azt a címet, ami leginkább illik a blogomhoz. Imádság közben jutott eszembe.

A felnőtt életemet azzal indítottam, hogy nagyapám örökségéből volt egy Yamaha DX9-es szintetizátorom. Eladtam, mert lakást akartam venni. A híres zenész, aki megvette, átvette, de fizetni nem akart.