Erőszakmentes kommunikáció pro és kontra

Rosenberg úr feje mellett a sakál és a zsiráf bábok

Erőszakmentes gyereknevelés

Egy ideje foglalkoztat az erőszakmentes kommunikáció. Az erőszakot már rég nem alkalmazom, mint a gyereknevelés eszközét. Leírtam már a véleményemet a kiabálásról, mint az agresszió egyik fajtájáról: Milyen árat fizetünk azért, hogy gyerekünkkel kiabálunk. ).

Az agressziónak sok fajtája van. Nemcsak a kiabálás az, hanem a pofon, a zsarolás, szeretetmegvonás, megalázás, bűntudatkeltés. Elég, ha a felnőtt, ez már félelmetes a gyermeknek. Az ilyen nevelés hatására szerintem elveszti a gyermekünk a biztonságérzetét, a bizalmas kapcsolatát a szüleivel, az önbizalmát. Maga is erőszakos lesz, mások könnyen manipulálják. Egyszóval ahelyett, hogy emberibb emberré válna, éppen attól fosztjuk meg, amire a legnagyobb szüksége lenne.

Sokszor elgondolkodtam azon, hogyha erős lennék, akkor nem lenne szükségem erőszakra. Csak a gyengéknek van szüksége az erőszakra. Aztán rájöttem, hogy néha elkerülhetetlen az erőszak, de csak nagyon tudatosan, kiszámíthatóan és ritkán.

Amikor következetlenül, csak az érzelmeink alapján alkalmazzuk az erőszakot, akkor a gyengeségünket és tehetetlenségünket mutatjuk meg. Ezt a gyermek is észreveszi, meg is tanulja, és alkalmazza a kisebben. Így terjed az az erőszak és válik a gyengék számára egy hatásosnak tűnő eszköz.

Észrevettem, hogy a szinte mindenütt a gyerekek bántalmazása ellen beszélnek, de ezzel szemben a legtöbben bántalmazzák a gyerekeket. Nemcsak a szülők, hanem a pedagógusok is. Ha egy pedagógus például felpofoz egy gyereket, akkor alaposan meghurcolják, mint itt Kaposváron is az egyik iskolaigazgatót. Azonban másfajta agresszió teljesen elfogadott. Például ha egy pedagógus üvöltözik, megalázza diákot a többiek előtt, káromkodik, terrorizálja az osztályt nyugdíjazásáig taníthat anélkül, hogy ezt bárki szóvá tenné. Pedig a gyerek megalázása mások előtt az egyik leges legsúlyosabb bűn szerintem, amit egy gyereknevelő tehet.

Arról is beszélni kell, hogy az erőszakot alkalmazó felnőtt teljesen elveszti a tekintélyét a gyerek előtt. Sokan azt hiszik, hogy az erőszak alapozza meg a tekintélyt csak azért, mert az erőszak hatására a gyerek végül is megteszi azt, amit elvárnak tőle. Hát hogyne tenné meg, hiszen fél a következő erőszaktól. Azonban nem tiszteli az erőszakos felnőttet, csak fél tőle. Ez pedig egészen más.

Kellene egy módszer, hogy a gyerekekkel erővel és hatalommal, mégis erőszakmentesen tudjak bánni, és igazán tekintélyem legyen előttük. Így került a látóterembe az Marshal Rosenbeg által kidolgozott erőszakmentes kommunikációnak (EMK, angolul NVC) nevezett rendszer. Azonban ahogy elmélyedtem benne, egyre jobban rádöbbentem, hogy ez igazából nem erőszakmentes kommunikáció, hanem valami más.

A bejegyzés még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Bejegyzés adatai

Olvasóim ajánlják:

 • Digitális kép: Onan. Az önkielégítés egyáltalán nem veszélytelenSok helyen azt írják, hogy az önkielégítés jó, sőt egészséges. Tapasztalatom szerint azonban ez közel sem ilyen egyértelmű. Az alábbi gondolatokkal gondolkodásra szeretném ösztönözni azokat, akik nem dőlnek be minden marketingszövegnek. Minden ember élete az alábbi módon kezdődött:  a férfi apuka és a női anyuka belebolondultak egymásba és szexeltek. Jó esetben előtte örök hűséget fogadtak ...
 • A zongora billentyűin egy hangya méretű ember ül. A zongorám történeteMi közöm van a zongorához? Miért van zongoránk? Miért nem adtam el? Mire használjuk? Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolok. Mert ez a bejegyzés rólam és a zongorámról szól.
 • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
 • Rosenberg úr feje mellett a sakál és a zsiráf bábok Erőszakmentes kommunikáció pro és kontraMindig úgy éreztem, hogy akkor használok erőszakot, amikor valójában gyenge és tehetetlen vagyok. Nagyon érdekelt, hogyan lehet a helyzeteket erőszakmentesen megoldani. Ezért kezdtem el foglalkozni az erőszakmentes kommunikációval, ami aztán alapvetően nagy csalódást okozott.
 • Szentírás borítóban Új tanítás, és milyen hatalmas!A mai nap tanúságot tettem arról, mit tett velem Jézus Krisztusnak hatalmas tanítása, amely a mai evangélium szerint a kafarnaumiakat is megdöbbentette.
 • Kislányommal és kisfiammal vásárolok a kaposvári piacon 2018 Legjobb hely a bevásárlásra: a kaposvári piacSzeretek piacra járni. Fiatalkoromban a belbudai Fény utcai piac, később a kaposvári piac volt az a hely, ahol az élelmiszereket beszereztem. A Kaposvári piac még mindig él, annak ellenére, hogy nagyon megnehezítették a vásárlást. Az új épülettől az árusítás és vásárlás feltételei gyakorlatilag minden tekintetben rosszabbak lettek, különösen a külföldi tulajdonosok áruházáról de az árusok ...
 • Én és feleségem ülünk a kanapén, és közben előttünk ülő kutyáinkat simogatjuk. A két kutyánkA vakvezető kutyáinkról írt cikk, amely 2019 karácsonyán jelent meg. A címet javítani kellett, mivel eredetileg hibás címmel közölték.
 • Jézus a getszemáni kertben imádkozik, és Kylo Ren lézerkardját neki szegezi Ha jót akarunk, ne engedjünk gyerekeinknek Star Warst nézniKérdések, elmélkedések a Star Wars feldolgozása kapcsán. Mielőtt hívő lettem senki sem figyelmeztetett arra, hogy milyen veszélyeket rejt a new age, az ezotéria. Pedig fontos lett volna. Persze én sem könnyen vettem észre a mesének álcázott okkultizmust. Most teszek egy próbálkozást, hogy elgondolkoztassalak a film üzenetein.
 • Tesco eredményei számokban Miért nem járunk a Tescoba?Kedves Csabi! Valamelyik nap felhoztad a Tesco reklámújságot. Megtudtam, hogy elég egy túrót venni egy újabb mágnesért, és hogy mennyi mindent olcsóbban kapunk meg, ha ezt is meg azt is még hozzá vásárolunk. Nem érted, hogy mi miért nem járunk a Tescoba, miért csak ide a sarki boltba? Először azt mondtam, hogy a Tescoba elautózni 5 Túró ...
 • „Belépek Isten oltárához”Barsi Balázs „Belépek Isten Oltárához” című könyvét sokadszorra olvasom. Miért fontos nekem, hogy szép vasárnapi misére mehessek?

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete