Eucharisztikus kongresszus miatt vagyok katolikus

A feldíszített Országház és előtte, a Kossuth téren a szabadtéri szentély, előtte a rendezett tömeg, az aszisztencia.

Az 1938-as Eucharisztikus kongresszus és az azt közvetlenül követő Szent István év talán az egyik legfontosabb esemény volt a családunk életében. Ami akkor történt velünk, immár harmadik generáción keresztül meghatározza családunk életét.
Édesapám, aki két éves volt, és az Országház egyik legelőkelőbb lakásában nevelkedett,  a következőképpen számol be erről.

Anyai nagyapám keménynyakú kálvinista volt, aki természetesen reverzálist kért édesapámtól, meg latin érettségit. Mert édesapámnak csak reál maturája volt. És így nem vehette el egy latin- görögszakos tanár (gimnázium igazgató, Móricz Zsigmond tanárának) legkisebb lányát. Így én református templomban, református pap által lettem megkeresztelve. Édesapámnak viszont nehéz volt szentségek nélkül élni. És ekkor jött működésbe a Deus ex machina. Nagyapám meghalt, az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszusra pápai nunciusként Magyarországra jött Eugénio Pacelli bíboros, félév múlva XII. Pius pápa.
Egy napon a reggeli és a délelőtti országházi programja között lakásunkban tízóraizott és öltözött át. Édesapám kihasználva az alkalmat magánkihallgatást kért tőle, aminek az eredménye egy kérvény lett a Szentszék felé, amire válaszoltak.
A lényeg az volt, hogy édesapám járulhat a szentségekhez, amennyiben engem római katolikus vallásos nevelésben részesítenek. 18 éves koromban én viszont szabadon választhatok a két vallás között.

Édesapámat erre katolikus hittant tanító Német Birodalmi iskolába iratták be, majd a Piaristákhoz járt, és 18 éves korában a katolikus vallást választotta.

Édesapám nővére pedig így számol be az esményről:

1938. május 23-29-ig rendezték a 34. Eucharisztikus Kongresszust. Ehhez kapcsolódott a Szent István év ünnepség sorozata a „Szent” király halálának 900. évfordulójára emlékezve.
A központi ünnepségek színtere a Hősök tere volt.
1938. május 30-án, a Szent István jubileumi év megnyitásakor, az ünnepi misét, az Országház előtt, Pacelli bíboros celebrálta.
A szervezők alkalmas helyet kerestek, ahol a bíboros mise után átöltözhet, megreggelizhet. Választásuk a mi modern egyszerűséggel, újonnan berendezett lakásunkra esett. A lakásban csak Édesapa maradhatott, nők, gyermekek nem.
A reggelit a Gerbeaud szolgálta fel. Nekünk emlékül a fotel maradt, melybe Édesapa bekarcolt egy jelet, hogy abban ült a későbbi XII. Pius Pápa.
Édesapa megragadta az alkalmat és beszélt a legátus titkárával hogy milyen lehetőség van a reverzális felbontására, amire nagyon vágyott. Pápai engedéllyel megkapta, mely szerint Soós Aranka lemond Edelényi Miklós fia református vallásban történő neveltetéséről. Római katolikus vallásban neveltetik. (első áldozó volt, bérmált, ministrált).

Első hallásra úgy tűnik, hogy mindez véletlen. Nagyapám épp az országházban lakott, épp ebben a lakásban tízóraizott a bíboros, apósa már meghal, mire az engedélyt megkapja.

Fejléces papírra írt hivatalos okirat.
XII. Piusz pápa határozatának szkennelt változata

Az én életemrengetely ilyen véletlennek tűnő eseményekből állt össze. Mintha a véletlenek mégiscsak összefüggenének és egy fontos küldetéshez alakítanának. Kaposvárra költöztem, és városunk papja lett a 2020-as kongresszus magyar főtitkára. Még nem látom a történet végét, de olyan sok minden szól erről a kongresszusról.
Ritka esemény, hogy Budapest vagy az ország összes harangja egyszerre szólal meg. 1938. május 25-én 5 órakor a katolikus templomokban szólaltak meg a harangok. (Amiről még tudok: 1989. június 16-án az ország összes templomjában harangoztak, én éppen a belvárosi Veres Pálné utcában voltam ekkor.)

Óriási dolog, hogy katolikus lehetek. Köszönöm ezt Istennek.

Bejegyzés adatai

Olvasóim ajánlják:

 • Digitális kép: Onan. Az önkielégítés egyáltalán nem veszélytelenSok helyen azt írják, hogy az önkielégítés jó, sőt egészséges. Tapasztalatom szerint azonban ez közel sem ilyen egyértelmű. Az alábbi gondolatokkal gondolkodásra szeretném ösztönözni azokat, akik nem dőlnek be minden marketingszövegnek. Minden ember élete az alábbi módon kezdődött:  a férfi apuka és a női anyuka belebolondultak egymásba és szexeltek. Jó esetben előtte örök hűséget fogadtak ...
 • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
 • A zongora billentyűin egy hangya méretű ember ül. A zongorám történeteMi közöm van a zongorához? Miért van zongoránk? Miért nem adtam el? Mire használjuk? Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolok. Mert ez a bejegyzés rólam és a zongorámról szól.
 • Rosenberg úr feje mellett a sakál és a zsiráf bábok Erőszakmentes kommunikáció pro és kontraMindig úgy éreztem, hogy akkor használok erőszakot, amikor valójában gyenge és tehetetlen vagyok. Nagyon érdekelt, hogyan lehet a helyzeteket erőszakmentesen megoldani. Ezért kezdtem el foglalkozni az erőszakmentes kommunikációval, ami aztán alapvetően nagy csalódást okozott.
 • Kislányommal és kisfiammal vásárolok a kaposvári piacon 2018 Legjobb hely a bevásárlásra: a kaposvári piacSzeretek piacra járni. Fiatalkoromban a belbudai Fény utcai piac, később a kaposvári piac volt az a hely, ahol az élelmiszereket beszereztem. A Kaposvári piac még mindig él, annak ellenére, hogy nagyon megnehezítették a vásárlást. Az új épülettől az árusítás és vásárlás feltételei gyakorlatilag minden tekintetben rosszabbak lettek, különösen a külföldi tulajdonosok áruházáról de az árusok ...
 • A feldíszített Országház és előtte, a Kossuth téren a szabadtéri szentély, előtte a rendezett tömeg, az aszisztencia. Eucharisztikus kongresszus miatt vagyok katolikusÉdesapám meséli el, mi köze van az 1938-as Eucharisztikus kongresszusnak ahhoz, hogy ő is, és én is katolikusok lehettünk.
 • Jézus a getszemáni kertben imádkozik, és Kylo Ren lézerkardját neki szegezi Ha jót akarunk, ne engedjünk gyerekeinknek Star Warst nézniKérdések, elmélkedések a Star Wars feldolgozása kapcsán. Mielőtt hívő lettem senki sem figyelmeztetett arra, hogy milyen veszélyeket rejt a new age, az ezotéria. Pedig fontos lett volna. Persze én sem könnyen vettem észre a mesének álcázott okkultizmust. Most teszek egy próbálkozást, hogy elgondolkoztassalak a film üzenetein.
 • Én és feleségem ülünk a kanapén, és közben előttünk ülő kutyáinkat simogatjuk. A két kutyánkA vakvezető kutyáinkról írt cikk, amely 2019 karácsonyán jelent meg. A címet javítani kellett, mivel eredetileg hibás címmel közölték.
 • Frottir Hamburger Group koncertplakátja 1986 június 10-én a Petőfi csarnokban. Rá van írva: Na végre. Mintha olyan sokan várták volna rajtunk kívül a koncertet ... Koncertünk a Petőfi CsarnokbanA Kádár rendszerben ki voltak osztva a popzenei kártyák is. Mi fiatalon mégis belekezdünk a zenélésbe, és bíztunk abban, hogy kaphatunk egy esélyt. Nem kaptunk, és végül nem próbáltuk meg külföldön sem.
 • Bukovinai székelyek: az újrakezdés művészeiFeleségem révén a magyar történelem egy újabb jelentős eseményének örököse lettem. A nagyapja még Bukovinában született. Gyermekeimben tehát székely vér is folyik. E bejegyzésemben elhelyezem Nóri szüleitől hallott családi elbeszéléseket Magyarország történelmében. Tartalom Menekülés Csíkból Végre hazatérhetünk! Ismét menekülés Újrakezdés ismét: Kakasd Újabb házak: Érd és Tárnok Újpest, Budakeszi, Kaposvár Könyvajánló   Menekülés Csíkból Én is csak mostanában tanultam meg, hogy a székelyek közül sokan a ...

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete