Gyilkos szavak

Egy festményen egy ember, aki tágra tátja a száját és egy gyilkos rakéta száguld ki belőle.

A fiam elmesélte, hogy az iskolájában a káromkodás, a randa beszéd nemcsak az iskolatársaitól, hanem a pedagógusok szájából is elő szokott jönni. Az hetente fordul elő velünk, hogy beszólnak nekem, vagy átkozódó szavakkal mesélnek el egy történetet, ráadásul a kisgyermekeim jelenlétében. Bocsáss meg nekik Istenünk, mert nem tudják, mit tesznek.

Gyökössy Endre a gyilkos szavakról

Lajos a legokosabb osztálytársunk volt a gimnáziumban. Dolgozatairól írtuk le a matematika feladatokat, mert mi, maturandusz urak, udvaroltunk. Ő nem. Kicsi, torznövésű és csúnya volt. Ő tanult. Mindenkin segített, soha nem fogadott el semmit. Tornából felmentették, de lejött a tornaterembe minket nézni.

Egyszer a tornatanárunk az öltözőben beleszaladt. Ráüvöltött: – Mit lábatlankodsz itt, te töpörtyű! Félrelökte, s berohant a zsivajgó kosárlabdázók közé. Lajos elesett.

Tornacipőmet vetettem le és Lajosra néztem. Tétován felállt. Felment az osztályba. Mire felértem, a helyén ült. Egyedül, mozdulatlanul. Maga elé nézett. Háromszögletű arca krétafehéren világított. Felé nyújtottam a szendvicsemet: – Szalámis, szereted? – Nem. Maga elé meredt. Tudtam, hogy szereti. Ritkán hozott tízórait. Özvegy édesanyja nevelte valami betegsegélyből.

Az érettségin mellettem ült. Amikor látta, hogy kínlódom az egyenlet felállításával, keskeny cédulán – egy óvatlan pillanatban – elibém tolta a kiindulási képletet. Sosem tudtam megköszönni. Az érettségi bankettre egyedül ő nem jött el. Geológus lett. Az újságban olvastam a nevét, amikor kitüntették. Egyszer levelet kaptam az édesanyjától: kérte, keressem fel. Lajos meghalt. Még harminc éves sem volt. Rohantam.

– Íróasztalán egy magának címzett borítékot találtam. De levél nem volt benne – mondta a madárcsontú kis öregasszony. Lajos a Normafánál felakasztotta magát. Zsebében ezt a cédulát találták. Ideadta; csak ennyi állt rajta: Minek éljen egy töpörtyű? Ránéztem, ő pedig énrám.

– Azért kértem, hogy keressem fel – szólalt meg újra- hátha érti ezt a cédulát.

Mit mondhattam volna? Hogy vannak lassan ölő mondatok? Hallgattam. Aztán megcsókoltam Lajos anyját és eljöttem. Amikor a gimnázium előtt zörgött el a villamos, bőgtem. Azóta sem szeretek arra járni…
[1]

Biblia a gyilkos szavakról

 • Hallottátok a régieknek szóló parancsot: ne ölj! Aki öl állítsák a törvényszék elé. Én pedig azt mondom nektek: már azt is állítsák törvényszék elé, aki haragot tart. Aki felebarátját butának mondja, állítsák a nagytanács elé. Aki pedig istentelennek mondja, jusson a gyehenna tüzére. (Mt 5,21-22)
 • „minden fölösleges szóért számot adnak majd… mert szavaid alapján igazulsz meg, és szavaid alapján vonsz magadra ítéletet” (Mt 12,36)
 • „Csíkot hagy a bőrön az ostor csapása, a nyelv csapása csontokat tör össze” (Sir  28,17).
 • „Mint aki őrülten tesz-vesz és lövöldöz nyilakkal, amelyek gyújtanak és ölnek, így tesz, aki össze-vissza beszél, s utána azt mondja: tréfa volt” (Péld 26,18).
 • „A nyelv száműzetésbe kerget, romhalmazzá tett erős városokat”; és: „többen haltak meg tőle, mint a kardtól” (Sir 28,14. 18).
 • „A nyelv hatalmában van élet és halál” (Péld 19,21)
 • „Az ember értékét a beszéde szabja meg. Ne magasztalj senkit, mielőtt nem beszélt, mert ez az embernek a legjobb próbája” (Sir 22,27).
 • „a jókor mondott szó olyan, mint az aranyalmák ezüsttányérokon” (Péld 24,26; 25,11).

[1] Gyökössy, E., Mai példázatok (Budapest 1988) 87-88.

További forrás: Székely János: Az Újszövetség teológiája, Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat Budapest, 2003

Olvasóim ajánlják:

 • Digitális kép: Onan. Az önkielégítés egyáltalán nem veszélytelenSok helyen azt írják, hogy az önkielégítés jó, sőt egészséges. Tapasztalatom szerint azonban ez közel sem ilyen egyértelmű. Az alábbi gondolatokkal gondolkodásra szeretném ösztönözni azokat, akik nem dőlnek be minden marketingszövegnek. Minden ember élete az alábbi módon kezdődött:  a férfi apuka és a női anyuka belebolondultak egymásba és szexeltek. Jó esetben előtte örök hűséget fogadtak ...
 • A zongora billentyűin egy hangya méretű ember ül. A zongorám történeteMi közöm van a zongorához? Miért van zongoránk? Miért nem adtam el? Mire használjuk? Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolok. Mert ez a bejegyzés rólam és a zongorámról szól.
 • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
 • Rosenberg úr feje mellett a sakál és a zsiráf bábok Erőszakmentes kommunikáció pro és kontraMindig úgy éreztem, hogy akkor használok erőszakot, amikor valójában gyenge és tehetetlen vagyok. Nagyon érdekelt, hogyan lehet a helyzeteket erőszakmentesen megoldani. Ezért kezdtem el foglalkozni az erőszakmentes kommunikációval, ami aztán alapvetően nagy csalódást okozott.
 • Szentírás borítóban Új tanítás, és milyen hatalmas!A mai nap tanúságot tettem arról, mit tett velem Jézus Krisztusnak hatalmas tanítása, amely a mai evangélium szerint a kafarnaumiakat is megdöbbentette.
 • Kislányommal és kisfiammal vásárolok a kaposvári piacon 2018 Legjobb hely a bevásárlásra: a kaposvári piacSzeretek piacra járni. Fiatalkoromban a belbudai Fény utcai piac, később a kaposvári piac volt az a hely, ahol az élelmiszereket beszereztem. A Kaposvári piac még mindig él, annak ellenére, hogy nagyon megnehezítették a vásárlást. Az új épülettől az árusítás és vásárlás feltételei gyakorlatilag minden tekintetben rosszabbak lettek, különösen a külföldi tulajdonosok áruházáról de az árusok ...
 • Én és feleségem ülünk a kanapén, és közben előttünk ülő kutyáinkat simogatjuk. A két kutyánkA vakvezető kutyáinkról írt cikk, amely 2019 karácsonyán jelent meg. A címet javítani kellett, mivel eredetileg hibás címmel közölték.
 • Jézus a getszemáni kertben imádkozik, és Kylo Ren lézerkardját neki szegezi Ha jót akarunk, ne engedjünk gyerekeinknek Star Warst nézniKérdések, elmélkedések a Star Wars feldolgozása kapcsán. Mielőtt hívő lettem senki sem figyelmeztetett arra, hogy milyen veszélyeket rejt a new age, az ezotéria. Pedig fontos lett volna. Persze én sem könnyen vettem észre a mesének álcázott okkultizmust. Most teszek egy próbálkozást, hogy elgondolkoztassalak a film üzenetein.
 • Tesco eredményei számokban Miért nem járunk a Tescoba?Kedves Csabi! Valamelyik nap felhoztad a Tesco reklámújságot. Megtudtam, hogy elég egy túrót venni egy újabb mágnesért, és hogy mennyi mindent olcsóbban kapunk meg, ha ezt is meg azt is még hozzá vásárolunk. Nem érted, hogy mi miért nem járunk a Tescoba, miért csak ide a sarki boltba? Először azt mondtam, hogy a Tescoba elautózni 5 Túró ...
 • „Belépek Isten oltárához”Barsi Balázs „Belépek Isten Oltárához” című könyvét sokadszorra olvasom. Miért fontos nekem, hogy szép vasárnapi misére mehessek?

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete