Körmenetek

Egy aranyszínű liturgikus ruhába öltözött pap a magasba emeli az Oltáriszentséget Mátravereély-Szentkúton.

Nagyon örültem, amikor Kaposváron elkezdték a nagy körmenetet. Még nem voltam hívő, de elvittek egy körmenetre Budapesten. Nem is emlékszem, milyen ünnep volt, de sötét volt. Talán húsvéti vigíliamise után volt. Ez a körmenet emlékezetes maradt, azt hiszem egy újabb láncszem volt a megtérésemben. Emlékszem ahogy a lezárt utcákon vonultunk és énekeltünk számomra ismeretlen énekeket, de felemelő volt. Éppen akkor járt itt a Hale-Bopp üstökös és látszódott az esti égbolton, és erről persze eszembe jutott Jézus születése.

Szintén még a megtérésem előtt történt, hogy meghívtak egy zarándoklatra. A Nógrád megyei Szécsényből Mátraverebély-Szentkútra évtizedek óta gyalogosan mennek el Nagyboldogasszony napi búcsúra.

Ez egy 8 órás út erős menetben erdőben, mezőn, szántóföldön keresztül. Reggel esett az eső, mégis sokan indultunk. Volt, aki végig mezítláb ment végig. Rövid pihenők voltak. Fiatalok gitárost hoztak, ők kísérték az éneket. Aztán a hagyományos Mária zarándokéneket énekeltük. Volt amikor rózsafüzért imádkoztuk. Mindezt elég ütemes gyaloglás mellett.
Több falun keresztülgyalogoltunk, és mindegyikben harangzúgás kísérte a zarándoklatunkat. Ahol volt templom, ode bementünk és imádkoztunk. Ahol nem volt templom, ott a falu szélén álló lélekharangot kongatták sokáig. Már messziről lehetett tudni, hogy hamarosan egy faluba érünk, mert mert vártak bennünket és amint megláttak, elkezdtek harangozni. Csodálatos érzés volt.

A templomban minden zarándokcsoportot külön köszöntött a plébános. Egy kakasdi csoport már várt a templom előtt a köszöntésre. De a plébános azt mondta, hogy a gyalogos zarándokokat elsőbbség illeti a buszosokkal szemben, így mi hamarabb bejutottunk.

Este szentmise, aztán ott aludtunk sátorban, másnap pedig szentmise és körmenet.

Akkor még nem hittem az Oltáriszentségben, de az az elképesztő sok ember, aki egyként letérdelt, amikor felemelték az oltáriszentséget, az a nagy fegyelmezettség, béke, amivel körmenetben résztvevők viselkedtek nagy hatással volt rám. A miséken kívül a gyóntatószékek előtt kígyóztak a sorok.

Bejegyzés adatai

Olvasóim ajánlják:

  • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
  • Egy pásztort, körülötte juhok. Minennek csak a kontúrja látszik az alkonyatban A COVID 19 járvány idejéreMost van az az idő, amikor jön a szélvihar, és mindannyiunk számára kiderül, hogy a házunk homokra vagy sziklára épült. Azonban még mindig nem késő építkezni.
  • Rosenberg úr feje mellett a sakál és a zsiráf bábok Marshall Rosenberg: Erőszakmentes KommunikációMindig úgy éreztem, hogy akkor használok erőszakot, amikor valójában gyenge és tehetetlen vagyok. Nagyon érdekelt, hogyan lehet a helyzeteket erőszakmentesen megoldani. Ezért kezdtem el foglalkozni Marshall Rosenberg módszerével, ami aztán alapvetően nagy csalódást okozott.
  • Egy katona áll egyenruhában, mellette gyerekek. Nagyapám meghalt DonnálTartalom Mit tudok róla? Fényképek Irodalmi emlékek a hadseregből Eligazítás a szombathelyi kórházban Nagyapám felajánlja segítségét Műtét a frontvonalon A Történelem Peremén - A Rábaköz Szívében Mit tudok róla? Nagyon keveset. Anyai nagyapám neve: Vitéz Dr. Nagy Károly, született 1896-ban. Az apja körorvos volt a Vas megyei Hegyfaluban. 1919-től a Pázmány Péter egyetem Orvosi karán tanult. Az ...
  • Egy nő egy kalitkát tart feltartott kezében, amiből kirepül egy madár. Pio atya MagyarországrólPio atya mondta Magyarországról: gyöngyörű madár fog kirepülni innen. De biztos ő mondta?
  • Simone Weil portrja és az idézett szöveg. Lehet-e szenvedélyesen szeretni az emberi nyomorúságot?Vecsei Miklós 2016. június 7-i előadásának szerkesztett változata. Nagyon fontos gondolatok vannak benne, ezért feliratoztam ezt a videót. Sajnos nem voltak hajlandók a feliratomat feltenni. Felirat nélkül itt található: Vecsei Miklós előadása a YouTube-on. Külön aktualitást ad ennek az előadásnak, hogy tegnap, egy sokkal népszerűbb ember azt állította nyilvánosan, hogy a gazdagoknak semmilyen felelőssége nincs a ...
  • Két riport A két riport alapján vajon‭ ‬rájövünk-e hogy a riportalany ugyanaz‭? Mert ugyanazzal az emberrel készített‭ ‬interjút Ilyen András és Olyan Károly 1. interjú: Bűnés bűnhődés András ‭ ‬Ha Önre nézek,‭ ‬egy ...
  • Sarki fény: csodálatos zöld fényjelenség a havas fenyők felett. Aurora borealisMegnéztem Mészáros Márta Aurora borealis című filmét. Nagy hatást tett rám. Kicsit részletesebben írok róla.
  • Kerékpáron nem lehet háton csecsemőt hordozni8 éven keresztül hordoztam kisgyermekeimet hátamon 3 éve pedig akkor is, amikor bicikliztem. A világ legegyszerűbb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb gyermekhordozása számomra. Egész addig, amíg egy rendőr nem hagyta annyiban és megállított, hogy vagy a gyereket veszem le a hátamról, vagy tolom a biciklit.
  • Edelényi Zsolt és felesége: Nóra a házasságkötés éjjelén A házasság nem vége valaminek, hanem kezdete Ez az interjú abból a szempontból egyedülálló a kötetben, hogy megszólal a házaspár mindkét tagja. Bár külön-külön beszélgettem Nórával és Zsolttal, a szövegek mégis egymásba illeszkednek, mint egyazon dallam két szólama. Egyetértés van közöttük abban, hogy a kapcsolatot az érzelmek mellett az elköteleződés tartja össze, és hogy a gyereknevelés egy nagy kihívást jelentő, összetett feladat ...

Én ajánlom

Szerző: Batyuvitéz

Igazságkereső ember vagyok. Egy ideje már nem controller se nem pénzügyes, hanem szabadúszó. Hogy azzal foglalkozhassak, amit igazán szeretek. Honlapom: akadálymentes honlapok készítése