Kaposvár az igényesség gyülekezőhelye -1987

A Csiky Gergely Színház épülete a 80-as években

A következő idézet Farkasházy Tivadar 22 bolond a Rádiókabaréból című könyvéből származik. A mű a szerző kiadása, 1987, és a kaposvári gyermekkönyvtárban akadtam rá böngészés közben. Szíven ütött, hogy minden érdektől mentesen, a témától elrugaszkodva a következőt írja a Kaposvári Csiky Gergely Színház társulatáról:

Számomra Kaposvár sem egyéb, mint az igényesség, a tehetségesség, a megszállottság gyülekezőhelye…A színházban ugyanolyan kisfiú vagyok, mint amikor először beléptem. Csak ülök és csodálkozom. Vagy dühöngök. Ez az összes kategóriám. ..és ma is arról álmodom, hogy egyszer egy kaposvári kabaré részese lehetek.

Emlékeztető: 1974-től 1978. április 1-ig Zsámbéki Gábor a színház igazgatója, Babarczy a főrendezője. Zsámbéki Gábor a 1970-es évek elején kezdte a színésznevelő, társulatépítő, egyre igényesebb műsort választó programja. Ekkor volt a Kaposvári Csiky Gergely Színház kiemelkedő a magyar színházi életben.

Bárcsak mai is így lenne! Egy másik idézet a könyvből:

Egy ízben abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy a hetvenhét éves Feleki Kamill-lal haknizhattam. Gondoltam, megkérdezem tőle, hogy miért utasít el évek óta minden pesti színházi felkérést. Feleki egy pillanatra felnézett a bádogvödörből, amelyben mosakodott:
– Azért fiacskám, mert a mai színészek felkészületlenek, állandóan rohannak és nem szeretik a színházat.
– Kamill bácsi szereti?
– Hát persze.
– Akkor miért nem színházban játszik?
– Nekem ez a színház.
Ez? Hiszen ez egy fűtetlen mozi! A közönségnek pedig, Boncz Géza szavaival élve, összesen 32 foga van!
– Nekem ez a színház.
És néhány perc múlva Kamill bácsi nevetett, ríkatott, énekelt, táncolt, mesélt, majd a legcsúnyább kisfiút az ölébe ültetve tíz percre széppé varázsolt mindenkit a teremben. Nem mondom a falu nevét, úgyse találnák a térképen.

(169. oldal)

Bejegyzés adatai

Olvasóim ajánlják:

  • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
  • Egy pásztort, körülötte juhok. Minennek csak a kontúrja látszik az alkonyatban A COVID 19 járvány idejéreMost van az az idő, amikor jön a szélvihar, és mindannyiunk számára kiderül, hogy a házunk homokra vagy sziklára épült. Azonban még mindig nem késő építkezni.
  • Rosenberg úr feje mellett a sakál és a zsiráf bábok Marshall Rosenberg: Erőszakmentes KommunikációMindig úgy éreztem, hogy akkor használok erőszakot, amikor valójában gyenge és tehetetlen vagyok. Nagyon érdekelt, hogyan lehet a helyzeteket erőszakmentesen megoldani. Ezért kezdtem el foglalkozni Marshall Rosenberg módszerével, ami aztán alapvetően nagy csalódást okozott.
  • Egy katona áll egyenruhában, mellette gyerekek. Nagyapám meghalt DonnálTartalom Mit tudok róla? Fényképek Irodalmi emlékek a hadseregből Eligazítás a szombathelyi kórházban Nagyapám felajánlja segítségét Műtét a frontvonalon A Történelem Peremén - A Rábaköz Szívében Mit tudok róla? Nagyon keveset. Anyai nagyapám neve: Vitéz Dr. Nagy Károly, született 1896-ban. Az apja körorvos volt a Vas megyei Hegyfaluban. 1919-től a Pázmány Péter egyetem Orvosi karán tanult. Az ...
  • Egy nő egy kalitkát tart feltartott kezében, amiből kirepül egy madár. Pio atya MagyarországrólPio atya mondta Magyarországról: gyöngyörű madár fog kirepülni innen. De biztos ő mondta?
  • Simone Weil portrja és az idézett szöveg. Lehet-e szenvedélyesen szeretni az emberi nyomorúságot?Vecsei Miklós 2016. június 7-i előadásának szerkesztett változata. Nagyon fontos gondolatok vannak benne, ezért feliratoztam ezt a videót. Sajnos nem voltak hajlandók a feliratomat feltenni. Felirat nélkül itt található: Vecsei Miklós előadása a YouTube-on. Külön aktualitást ad ennek az előadásnak, hogy tegnap, egy sokkal népszerűbb ember azt állította nyilvánosan, hogy a gazdagoknak semmilyen felelőssége nincs a ...
  • Két riport A két riport alapján vajon‭ ‬rájövünk-e hogy a riportalany ugyanaz‭? Mert ugyanazzal az emberrel készített‭ ‬interjút Ilyen András és Olyan Károly 1. interjú: Bűnés bűnhődés András ‭ ‬Ha Önre nézek,‭ ‬egy ...
  • Sarki fény: csodálatos zöld fényjelenség a havas fenyők felett. Aurora borealisMegnéztem Mészáros Márta Aurora borealis című filmét. Nagy hatást tett rám. Kicsit részletesebben írok róla.
  • Kerékpáron nem lehet háton csecsemőt hordozni8 éven keresztül hordoztam kisgyermekeimet hátamon 3 éve pedig akkor is, amikor bicikliztem. A világ legegyszerűbb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb gyermekhordozása számomra. Egész addig, amíg egy rendőr nem hagyta annyiban és megállított, hogy vagy a gyereket veszem le a hátamról, vagy tolom a biciklit.
  • József Attila Csak az olvassa …József Attila így fogalmazta meg zseniális tömörséggel: „Csak az olvassa versemet, ki ismer engem és szeret. ” A verset meg is hallgathatod. A blogomra is vonatkozik ennek a József Attila versnek e néhány sora. Csak az olvassa blogomat, ki ismer engem és szeret! Hozzáteszem: elsősorban annak írok, aki - bár fél az igazságtól - mégis keresi azt. Az igazsághoz csak szenvedésen ...

Én ajánlom

Szerző: Batyuvitéz

Igazságkereső ember vagyok. Egy ideje már nem controller se nem pénzügyes, hanem szabadúszó. Hogy azzal foglalkozhassak, amit igazán szeretek. Honlapom: akadálymentes honlapok készítése