Kerékpáron nem lehet háton csecsemőt hordozni

Az elmúlt három évben rendkívül sok időt és lehetőséget köszönhettem annak, hogy hátamon hordoztam a gyerekeimet. Amikor pedig el kellett ugranom a boltba vagy ügyet intézni, egyetlen perc alatt felkötöttem, felhúztam a hordozós kabátomat. Felpattantam  bringámra és együtt mentünk mindenhova. Ennek most egyszer, s mindenkorra vége. A többit elmesélik a képek és a levelezés.

Biciklizem, hátamon batyukötésben a kislányom, rajta hordozóskabát.
A rendőrség mellett fényképezett le Violával a hátamon a Somogyi Hírlap fotósa. Nem sokkal később ugyanitt szállított le a rendőr a kerékpárról. ugyanúgy a hordozós kabátomban, Violával a hátamon.

Levél a rendőrségnek

Tisztelt Varga Zoltán!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy szíveskedjék állást foglalni: Az ember hátára rögzített csecsemővel szabad-e kerékpározni?

Indoklás: Harmadik gyerekünkkel élünk úgy, hogy 2-3 éves korukig a hátunkon hordozzuk, és naponta többször kerékpárra szállok velük. (Mellékelek egy képet, melyet a Somogyi Hírlap fotósa készített rólam) . Kaposvár belvárosában napi 10-30 kilométert közlekedünk. Az évek során rengeteg rendőrrel találkoztunk, de soha senki nem szállított le a kerékpárról. Én magam is utánanéztem, hogy a KRESZ nem tiltja.

Néhány nappal ezelőtt azonban egy rendőr leszállított a kerékpárról. Ez esetben nem büntetett meg, de legközelebb tízezer forint bírságra számíthatok. Mivel nem értettem egyet a rendőr álláspontjával, megkérdeztem, honnan kaphatnék megbízható állásfoglalást. Ő mondta, hogy a Közlekedésrendészeti Osztályon. Így kerültem Önhöz.

A döntése jelentős kihatással van a családunk életére. Eddig mindenhova így közlekedtem, mert nem érdemes Kaposvár belvárosába kocsival közlekedni, a tömegközlekedés nagyon ritka, a gyaloglás meg lassú. Ráadásul hidegben a gyerekülésben nagyon fázik a csecsemő, míg a hátamon a thermo kabát és a testem is melegíti.

Törvénytisztelő polgárként elfogadom és betartom a döntését.

Üdvözlettel: Edelényi Zsolt

Rendőrség válasza

Tisztelt Edelényi Zsolt!

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. KPM-BM. együttes rendelet ( KRESZ) 54. § (5) bekezdése szerint: “Kerékpár pótülésén a 18. életévét betöltött vezető egy, tíz éven aluli gyermeket szállíthat. Egyébként kerékpáron személyt szállítani nem szabad.”

A fenti rendelkezés értelmében, tehát csak pótülésen (gyermekülés) szabad a gyermeket szállítani. Más módon, illetve egynél többet
szállítani tilos. Országos szinten emelkedő tendenciát mutat az utóbbi években a kerékpárosok által okozott, illetve elszenvedett személyi
sérüléses közlekedési balesetek száma. Az Ön által írt módon – véleményem szerint – egyébként is balesetveszélyes a kisgyermek szállítása, mivel egy esetleges baleset esetén – melynek során felborul a kerékpárral – a teljes testsúlyával ráeshet a gyermekre,ezzel súlyos sérüléseket okozva neki.

Kaposvár, 2014. 11. 21.

Tisztelettel:
Varga Zoltán r. őrgy.
Közlekedésrendészeti Osztály

Válaszom a rendőrség levelére

Tisztelt Varga Zoltán!

Köszönöm a gyors válaszát. Eljuttatom ismerőseimnek is, mivel nem vagyok egyedül, aki szerint a fenti jogszabály arról szól, hogy a kerékpáron (pl. a vázon és a csomagtartón) tilos gyereket szállítani, mert mi nem a kerékpáron visszük, hanem a hátunkon.

Nekem két személyes tapasztalatom van arról, hogy a háton hordozás biztonságosabb. Az első esetben gyerekülésben volt a fiam, én pedig leléptem, de nem vettem észre a gödröt. A kerékpár eldőlt, a fiam a gyerekülésben beverte a betonba a kezét mivel a biztonsági gyerekülés fogódzkodója nem védett. Én állva maradtam. A másik eset egy ismerősömmel történt: kerékpározott, és egy autó jött felé. Ő leugrott a kerékpárról és elszaladt. A kerékpárt az autó egy kerítéshez nyomta.

8 éve hordozok gyerekeket, és azt tapasztaltam, hogy ahogy a várandós nők is védik a hasukat, a gyereket hordozók is ösztönösen védik a csecsemőt.

Mivel azonban a jogszabály értelmezésében Ön az illetékes, még egyszer köszönöm a gyors válaszát.

Üdvözlettel: Edelényi Zsolt

Az új életem első tapasztalatai

Az elmúlt években napi 5-10-20 kilométert kerékpároztam Kaposváron Violával a hátamon. Gyorsabb volt az öltöztetés. A boltba be tudtam menni. Ha ülésbe bekötve szállítom, minden állomásnál ki kell venni, kézben hordozni a csúszós anorákjában. Fél kézzel tudok csak vásárolni és fizetni, Épp most kezdett el járni, így már leteszem a földre, és fél szememmel figyelek rá.

A rendőrök döntése sok-sok kényelmetlenséget és időveszteséget okozott, de a Biblia azt mondja, az Istenkeresőknek minden javukra válik. Megtapasztaltam, hogyha Isten bezár egy ajtót, kinyit egy másikat. Most sétálok. Nagyon szeretek  sétálni, és kevésbé pörgős az életem. A gyerekek is lassan megszokják, hogy nem mehetünk bringával. Ugyanis a három gyerekkel is elmentem. A hároméves ült a gyerekülésben, Viola a hátamon, a legnagyobb meg előttem tekert. Így kirándultunk, vagy éppen a kutyát futtattuk. Sajnos többször kell autóba ülnöm, ami nagyon drága és környezetszennyező megoldás, de másképp nem tudom megoldani az életünket.

Fogok-e harcolni az igazságért?

Szerintem egyértelmű, hogy  a hivatkozott jogszabály célja, hogy a kerékpáron ne hordozzunk senkit. Ahogy a törvény nem tiltja a hátizsákot, úgy a háton hordozott kisgyermeket sem. Nem tudok arról, hogy tudományos módszerekkel vizsgálták volna a kerékpáros háton hordozás biztonságát a gyereküléses módszerrel szemben. Nekem sokszor eszembe jut, hogy 30 évvel ezelőtt mit mondtak a KRESZ tanfolyamon: A gépkocsivezető ösztönösen saját magát védi, ezért a legnagyobb veszélynek a mellette lévő ülésen ülő van kitéve. Ennek mintájára úgy gondolom, hogy a háton hordozott gyerek sokkal biztonságosabb helyen van, mint a gyerekülésben, hiszen baj esetén az ember saját magát védi a hátára kötözött kisgyerekkel, míg a kerékpárt eldobja. Remélem, egyszer találok olyan jogi szakembert, aki e dolgot hasonlóképp látja és képviseletét is elvállalja.

A minisztérium válasza.

Kicsit más érveléssel, de ugyanazt a tiltás fogalmazza meg:

Tisztelt Ügyfelünk!

A kerékpározás hordozókendővel háton rögzített csecsemővel kapcsolatos e-mail üzenetében foglaltakra az alábbiakban tájékoztatom.

A közúti közlekedési szabályairól 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet személyszállítás feltételeit:
46. § (1) Személyt szállítani csak a járműnek e célra kialakított álló- vagy ülőhely részén szabad.
54. §. (5) A kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. Kettőnél több kerekű kerékpáron 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast.

A rendelet szabályozása alapján nincs lehetőség a közúti forgalomban részt vevő kerékpáron, akár a jármű vezetőjére vagy utasára rögzített formában csecsemő szállítására.

Kérem tájékoztatásom szíves elfogadását. Budapest, 2015. május 14.

Tisztelettel:

dr. Gottlieb Adrián főosztályvezető
Képzési és Vizsgáztatási Főosztály

Hol marad a példamutatás?

A Magyar Termék Nagydíjas 4. osztályos környezetismeret-könyvben a kerékpáros háti hordozást mint követendő példa mutatja be.

Egy férfi kerékpározik és hátán hordozza kisgyermekét. A 4. osztályos tankönyv követendő példaként említi.
A kép forrrása: A mi világunk: Környezetismereti tankönyv a 4. évfolyam számára, 16. átdolgozott kiadás, Apácai Kiadó, Celldömölk, 2013.

Az oldal tetejére