Lánchídi csata

Békés felvonulók vonulnak el a Roosevelt téren 1986 március 15-én.

Találtam egy bejegyzést, amely régi emlékeket elevenít fel:
http://szamizdat.blogin.hu/2014/02/20/a-lanchidi-csata-es-a-szolidaritas-1986/

Érettségim előtti évben én is részese voltam ennek a csatának. Az iskola igazgatójától kaptam vissza a személyi igazolványomat. A barátommal, osztálytársammal együtt mentünk be. Fejmosást kaptunk és úgy alakította a szót, hogy meg kelljen köszönjük, hogy nem rúgott ki az iskolából. Persze szerintem az ország egyik legrosszabb iskolájába voltam amúgy is.

Ennek oka, hogy az általános iskola 8. osztályában azt írtam le az 1956-ról szóló dolgozatban, amit a szüleimtől hallottam, nem pedig azt amit a történelemtanárunk tanított. Büszke voltam rá, hogy én igenis tudom az igazságot. Valószínű ennek következménye, hogy az amúgy elég jó tanulmányi átlagomat néhány hónap alatt egy jeggyel elrontották, így a gimnáziumok szóba sem jöhettek továbbtanuláshoz.

És 1986-ban már voltak barátaim és volt magyar zászlónk is. A gumibotokból nem kaptunk, de az is nagyon durva volt, ahogy bekerítettek bennünket a Lánchídon.

Most felnőtt fejjel ugyanazt érzem, mint akkor: az igazság most sem az, amit az iskolában tanítanak. Most másképp butítják a gyerekeinket mint akkor, de ugyanúgy butítanak. Most ugyanúgy vannak esélytelen vesztesek és nyertesek, ahogy a diktatúrában voltak, csak mások.

Jó dolog ez a demokrácia, de Magyarországon valahogy nem annyira üzemképes. A szappanoperákba és közé elrejtett üzenetek kikapcsolják az emberek józan eszét felelősségérzetét. Ennek következtében valójában az éppen aktuális rezsim bábuivá lesznek.

Mégis, most legalább van esélyünk egy vér nélküli forradalomra. Legalábbis nagyon jó ebben hinni.

Szintén Péter blogján találtam meg az 1988-ban megfogalmazott 12 pontot. Ha optimisták vagyunk (akik a satjot vesszük észre az ementáliban és nem a lyukakat), akkor elmondhatjuk: néhány megvalósult. Ha pesszimisták: van még miért harcolni.

Mit kívánunk?

 1. Tényleges sajtó-, szólás, lelkiismereti, oktatási és társulási, szervezkedési szabadságot!
 2. Népképviseleti demokráciát a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom minden szintjén!
 3. Tárgyalásokat a szovjet katonai alakulatok kivonásának feltételeiről és határidejéről – a Szovjetunió jogos önvédelmi érdekeinek figyelembevételével!
 4. Emberi és nemzetiségi jogokat a határainkon túl élő magyaroknak!
 5. Baráti együttműködést Közép-Kelet-Európa népeivel egy későbbi föderáció reményében!
 6. Magyarország társadalmi, gazdasági és kulturális bekapcsolódását az európai népek közösségébe!
 7. Egyenlő és stabil működési feltételeket a magán-, a szövetkezeti és az állami vállalkozásoknak!
 8. A hatalomtól független, demokratikusan működő szakszervezetet, paraszti, kisiparos, kisvállalkozó és kiskereskedő érdekvédelmi szervezeteket, művészeti és tudományos szövetségeket!
 9. Emberhez méltó létfeltételeket, államilag garantált létminimumot az elszegényedett rétegeknek!
 10. Intézményes és társadalmi fellépést a nemzeti, faji és felekezeti gyűlölködés megnyilvánulásaival szemben!
 11. Alternatív szolgálat bevezetését a kötelező fegyveres katonai szolgálat helyett, a bebörtönzött katonai szolgálatmegtagadók szabadon bocsátását!
 12. Állami környezetvédelmi program demokratikus megvitatását, az autonóm környezetvédő tevékenység előtt akadályok elhárítását!

http://szamizdat.blogin.hu/2014/03/14/marcius-idusa-avagy-sallerek-kokik-kokardak/

kép forrása: HVG.

Bejegyzés adatai

Olvasóim ajánlják:

 • Digitális kép: Onan. Az önkielégítés egyáltalán nem veszélytelenSok helyen azt írják, hogy az önkielégítés jó, sőt egészséges. Tapasztalatom szerint azonban ez közel sem ilyen egyértelmű. Az alábbi gondolatokkal gondolkodásra szeretném ösztönözni azokat, akik nem dőlnek be minden marketingszövegnek. Minden ember élete az alábbi módon kezdődött:  a férfi apuka és a női anyuka belebolondultak egymásba és szexeltek. Jó esetben előtte örök hűséget fogadtak ...
 • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
 • A zongora billentyűin egy hangya méretű ember ül. A zongorám történeteMi közöm van a zongorához? Miért van zongoránk? Miért nem adtam el? Mire használjuk? Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolok. Mert ez a bejegyzés rólam és a zongorámról szól.
 • Rosenberg úr feje mellett a sakál és a zsiráf bábok Erőszakmentes kommunikáció pro és kontraMindig úgy éreztem, hogy akkor használok erőszakot, amikor valójában gyenge és tehetetlen vagyok. Nagyon érdekelt, hogyan lehet a helyzeteket erőszakmentesen megoldani. Ezért kezdtem el foglalkozni az erőszakmentes kommunikációval, ami aztán alapvetően nagy csalódást okozott.
 • Jézus a getszemáni kertben imádkozik, és Kylo Ren lézerkardját neki szegezi Ha jót akarunk, ne engedjünk gyerekeinknek Star Warst nézniKérdések, elmélkedések a Star Wars feldolgozása kapcsán. Mielőtt hívő lettem senki sem figyelmeztetett arra, hogy milyen veszélyeket rejt a new age, az ezotéria. Pedig fontos lett volna. Persze én sem könnyen vettem észre a mesének álcázott okkultizmust. Most teszek egy próbálkozást, hogy elgondolkoztassalak a film üzenetein.
 • Kislányommal és kisfiammal vásárolok a kaposvári piacon 2018 Legjobb hely a bevásárlásra: a kaposvári piacSzeretek piacra járni. Fiatalkoromban a belbudai Fény utcai piac, később a kaposvári piac volt az a hely, ahol az élelmiszereket beszereztem. A Kaposvári piac még mindig él, annak ellenére, hogy nagyon megnehezítették a vásárlást. Az új épülettől az árusítás és vásárlás feltételei gyakorlatilag minden tekintetben rosszabbak lettek, különösen a külföldi tulajdonosok áruházáról de az árusok ...
 • A feldíszített Országház és előtte, a Kossuth téren a szabadtéri szentély, előtte a rendezett tömeg, az aszisztencia. Eucharisztikus kongresszus miatt vagyok katolikusÉdesapám meséli el, mi köze van az 1938-as Eucharisztikus kongresszusnak ahhoz, hogy ő is, és én is katolikusok lehettünk.
 • Bukovinai székelyek: az újrakezdés művészeiFeleségem révén a magyar történelem egy újabb jelentős eseményének örököse lettem. A nagyapja még Bukovinában született. Gyermekeimben tehát székely vér is folyik. E bejegyzésemben elhelyezem Nóri szüleitől hallott családi elbeszéléseket Magyarország történelmében. Tartalom Menekülés Csíkból Végre hazatérhetünk! Ismét menekülés Újrakezdés ismét: Kakasd Újabb házak: Érd és Tárnok Újpest, Budakeszi, Kaposvár Könyvajánló   Menekülés Csíkból Én is csak mostanában tanultam meg, hogy a székelyek közül sokan a ...
 • Tesco eredményei számokban Miért nem járunk a Tescoba?Kedves Csabi! Valamelyik nap felhoztad a Tesco reklámújságot. Megtudtam, hogy elég egy túrót venni egy újabb mágnesért, és hogy mennyi mindent olcsóbban kapunk meg, ha ezt is meg azt is még hozzá vásárolunk. Nem érted, hogy mi miért nem járunk a Tescoba, miért csak ide a sarki boltba? Először azt mondtam, hogy a Tescoba elautózni 5 Túró ...
 • Én és feleségem ülünk a kanapén, és közben előttünk ülő kutyáinkat simogatjuk. A két kutyánkA vakvezető kutyáinkról írt cikk, amely 2019 karácsonyán jelent meg. A címet javítani kellett, mivel eredetileg hibás címmel közölték.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete