Marshall Rosenberg: Erőszakmentes Kommunikáció

Rosenberg úr feje mellett a sakál és a zsiráf bábok

Erőszakmentes gyereknevelés

Egy ideje foglalkoztat az erőszakmentes kommunikáció. Az erőszakot már rég nem alkalmazom, mint a gyereknevelés eszközét. Leírtam már a véleményemet a kiabálásról, mint az agresszió egyik fajtájáról: Milyen árat fizetünk azért, hogy gyerekünkkel kiabálunk. ).

Az agressziónak sok fajtája van. Nemcsak a kiabálás az, hanem a pofon, a zsarolás, szeretetmegvonás, megalázás, bűntudatkeltés. Elég, ha a felnőtt, ez már félelmetes a gyermeknek. Az ilyen nevelés hatására szerintem elveszti a gyermekünk a biztonságérzetét, a bizalmas kapcsolatát a szüleivel, az önbizalmát. Maga is erőszakos lesz, mások könnyen manipulálják. Egyszóval ahelyett, hogy emberibb emberré válna, éppen attól fosztjuk meg, amire a legnagyobb szüksége lenne.

Sokszor elgondolkodtam azon, hogyha erős lennék, akkor nem lenne szükségem erőszakra. Csak a gyengéknek van szüksége az erőszakra. Aztán rájöttem, hogy néha elkerülhetetlen az erőszak, de csak nagyon tudatosan, kiszámíthatóan és ritkán.

Amikor következetlenül, csak az érzelmeink alapján alkalmazzuk az erőszakot, akkor a gyengeségünket és tehetetlenségünket mutatjuk meg. Ezt a gyermek is észreveszi, meg is tanulja, és alkalmazza a kisebben. Így terjed az az erőszak és válik a gyengék számára egy hatásosnak tűnő eszköz.

Észrevettem, hogy a szinte mindenütt a gyerekek bántalmazása ellen beszélnek, de ezzel szemben a legtöbben bántalmazzák a gyerekeket. Nemcsak a szülők, hanem a pedagógusok is. Ha egy pedagógus például felpofoz egy gyereket, akkor alaposan meghurcolják, mint itt Kaposváron is az egyik iskolaigazgatót. Azonban másfajta agresszió teljesen elfogadott. Például ha egy pedagógus üvöltözik, megalázza diákot a többiek előtt, káromkodik, terrorizálja az osztályt nyugdíjazásáig taníthat anélkül, hogy ezt bárki szóvá tenné. Pedig a gyerek megalázása mások előtt az egyik leges legsúlyosabb bűn szerintem, amit egy gyereknevelő tehet.

Arról is beszélni kell, hogy az erőszakot alkalmazó felnőtt teljesen elveszti a tekintélyét a gyerek előtt. Sokan azt hiszik, hogy az erőszak alapozza meg a tekintélyt csak azért, mert az erőszak hatására a gyerek végül is megteszi azt, amit elvárnak tőle. Hát hogyne tenné meg, hiszen fél a következő erőszaktól. Azonban nem tiszteli az erőszakos felnőttet, csak fél tőle. Ez pedig egészen más.

Kellene egy módszer, hogy a gyerekekkel erővel és hatalommal, mégis erőszakmentesen tudjak bánni, és igazán tekintélyem legyen előttük. Így került a látóterembe az Marshal Rosenbeg által kidolgozott erőszakmentes kommunikációnak (EMK, angolul NVC) nevezett rendszer. Azonban ahogy elmélyedtem benne, egyre jobban rádöbbentem, hogy ez igazából nem erőszakmentes kommunikáció, hanem valami más.

A bejegyzés még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Bejegyzés adatai

Olvasóim ajánlják:

  • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
  • Egy pásztort, körülötte juhok. Minennek csak a kontúrja látszik az alkonyatban A COVID 19 járvány idejéreMost van az az idő, amikor jön a szélvihar, és mindannyiunk számára kiderül, hogy a házunk homokra vagy sziklára épült. Azonban még mindig nem késő építkezni.
  • Rosenberg úr feje mellett a sakál és a zsiráf bábok Marshall Rosenberg: Erőszakmentes KommunikációMindig úgy éreztem, hogy akkor használok erőszakot, amikor valójában gyenge és tehetetlen vagyok. Nagyon érdekelt, hogyan lehet a helyzeteket erőszakmentesen megoldani. Ezért kezdtem el foglalkozni Marshall Rosenberg módszerével, ami aztán alapvetően nagy csalódást okozott.
  • Egy katona áll egyenruhában, mellette gyerekek. Nagyapám meghalt DonnálTartalom Mit tudok róla? Fényképek Irodalmi emlékek a hadseregből Eligazítás a szombathelyi kórházban Nagyapám felajánlja segítségét Műtét a frontvonalon A Történelem Peremén - A Rábaköz Szívében Mit tudok róla? Nagyon keveset. Anyai nagyapám neve: Vitéz Dr. Nagy Károly, született 1896-ban. Az apja körorvos volt a Vas megyei Hegyfaluban. 1919-től a Pázmány Péter egyetem Orvosi karán tanult. Az ...
  • Két riport A két riport alapján vajon‭ ‬rájövünk-e hogy a riportalany ugyanaz‭? Mert ugyanazzal az emberrel készített‭ ‬interjút Ilyen András és Olyan Károly 1. interjú: Bűnés bűnhődés András ‭ ‬Ha Önre nézek,‭ ‬egy ...
  • Egy nő egy kalitkát tart feltartott kezében, amiből kirepül egy madár. Pio atya MagyarországrólPio atya mondta Magyarországról: gyöngyörű madár fog kirepülni innen. De biztos ő mondta?
  • Sarki fény: csodálatos zöld fényjelenség a havas fenyők felett. Aurora borealisMegnéztem Mészáros Márta Aurora borealis című filmét. Nagy hatást tett rám. Kicsit részletesebben írok róla.
  • Kerékpáron nem lehet háton csecsemőt hordozni8 éven keresztül hordoztam kisgyermekeimet hátamon 3 éve pedig akkor is, amikor bicikliztem. A világ legegyszerűbb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb gyermekhordozása számomra. Egész addig, amíg egy rendőr nem hagyta annyiban és megállított, hogy vagy a gyereket veszem le a hátamról, vagy tolom a biciklit.
  • Edelényi Zsolt és felesége: Nóra a házasságkötés éjjelén A házasság nem vége valaminek, hanem kezdete Ez az interjú abból a szempontból egyedülálló a kötetben, hogy megszólal a házaspár mindkét tagja. Bár külön-külön beszélgettem Nórával és Zsolttal, a szövegek mégis egymásba illeszkednek, mint egyazon dallam két szólama. Egyetértés van közöttük abban, hogy a kapcsolatot az érzelmek mellett az elköteleződés tartja össze, és hogy a gyereknevelés egy nagy kihívást jelentő, összetett feladat ...
  • József Attila Csak az olvassa …József Attila így fogalmazta meg zseniális tömörséggel: „Csak az olvassa versemet, ki ismer engem és szeret. ” A verset meg is hallgathatod. A blogomra is vonatkozik ennek a József Attila versnek e néhány sora. Csak az olvassa blogomat, ki ismer engem és szeret! Hozzáteszem: elsősorban annak írok, aki - bár fél az igazságtól - mégis keresi azt. Az igazsághoz csak szenvedésen ...

Én ajánlom

Szerző: Batyuvitéz

Igazságkereső ember vagyok. Egy ideje már nem controller se nem pénzügyes, hanem szabadúszó. Hogy azzal foglalkozhassak, amit igazán szeretek. Honlapom: akadálymentes honlapok készítése