Koncertünk a Petőfi Csarnokban

Frottir Hamburger Group koncertplakátja 1986 június 10-én a Petőfi csarnokban. Rá van írva: Na végre. Mintha olyan sokan várták volna rajtunk kívül a koncertet ...

Már megszoktam, hogy életem fontos eseményeiről alig van dokumentumom. Így van ez a Frottir Hamburger Group nevű zenekarban töltött fantasztikus időmmel is.
Most selejtezéskor találtam azért néhány dokumentumot. Persze a fényképen én nem látszom. Látszik ugyan a fejgép, ami rám volt állítva, de én sötétségbe burkolózom a kép bal oldalán.
Fénykép a FHG Petőfi Csarnokbeli szerepléséről: 1986.

Billentyűs handszerből a sajátomon kívül még egyet sikerült a koncertre kölcsönkérnem, ami nagyban megkönnyítette a hangszínek kezelését, bár arra nem készültem fel, hogy a villogó fényekben nem támaszkodhatom igazán a jegyzeteimre.

Később voltak még más tagjaink is, akikkel nem zenéltem olyan sokat együtt, mert 1989-ben én is elhagytam a bandát.

Frottir hamburger group fellépése 1988-ban

Sokat mesélhetnék ezekről az évekről, de nincs most sok időm. Ide másolom Gergő emlékeit:

A zenekarnak két önnálló PeCsa koncertje volt, Te az 1988-ason játszottál.

Az 1986-os bulin a felállás a követlező volt:

Szentmártoni Gergely – ének, gitár, Pentz Csaba – gitár, vokál, Herke Péter – basszusgitár, Fábián Zsolt – dob, Szörényi Örs – dob, Szentmártoni Zsolt – ütőhangszerek, Stauróczky Balázs – billentyűs, Venczel Csaba – sax + Mayer Albert – ritmusgitár (ő nem biztos, hogy végül szerepelt) Ezt a felállást oszlattam fel éretlenül, indulatosan és rezignáltan egy Hajnal Gábor által szervezett, de elmaradt százhalombattai koncert helyszínén, ahova egy zsuk hátuljában utaztunk le egy kis hangcuccal egyetemben, fűtés nélkül, baromi hidegben.

Az 1988-as bulin játszottak:

Szenmártoni Gergely – ének, gitár, Németh Gábor – bass gitár, vokál, Szentmártoni Zsolt – dob, Edelényi Zsolt – billentyűk, Káptalan András – gitár, ? Móni – vokál, plusz két számban Venczel Csaba – sax (baromi hamisan)

Zsolti az unokatestvérem, apám öccsének az fia. Jóban vagyunk, zenélgetünk is.

A bulin kb. 850-en voltak, de mivel itt nem teljesen saját vállalkozásban szerveztük, hanem a PeCsával együttműködésben (ezért volt még néhány zenekar a műsorban, az Árkádok nevűre emlékszem is), így a veszteségünk is sokkal kisebb volt…

A zenekar miatt kezdtem el újból zongorázni. Ezért költöttem minden szülői kérés ellenére egy Yamaha DX9-es szintetizátorra a nagyapám kevéske örökségét. Persze ez később jól jön majd az első lakásomhoz is.

Megtudhattam, ilyen ára van bekerülni a Poptarisznyába, vagy fellépni különböző helyeken. nemcsak forintban, hanem egyéb elkötelezettségekben is.

Az együttes tagjaival sok időt töltöttünk együtt: sok zenét hallgattunk, próbáltunk. A legfontosabb zeneszerzőnk és szövegírónk: Szentmártoni Gergely volt. Egy időben hétvégi telünkön próbáltunk, máskor meg egy másik tagunk házában.

A mai napig megmaradtak kedvenc számaim a Dire Straits-től, Yes-től.

A Petőfi Csarnokban tartott koncertünkre személyesen ragasztottuk ki a plakátokat. Még igazoltattak is a rendőrök, éppen a Váci utcai CIB székház építése miatt felhúzott deszkafalra tettük a plakátot. A sors úgy alakította, hogy 3 év múlva éppen ezen a helyen fogok dolgozni a belváros közepében.

A koncertre nem jöttek el sokan. Legfőképp a barátaink, osztálytársaink. Ha néhányszor lejátszották volna a rádióban, akkor talán ismertebbek lettünk volna. De a rádióba bekerülni több pénz volt, mint bármilyen koncert.
A megkaphatnád című dal akkordjai, sorrendje nagyon csúnyán lejegyzetelve a füzetembe.
Pénzügyileg ráfizetéses volt a koncert. Mi dobtuk össze a pénzt. Ki emlékszik, már hogyan gyűjtöttük össze 17 évesen. De szép volt, és nem sok hiányzott ahhoz, hogy érettségi után Kanadában kezdjünk karriert együttesként.

Még egy utolsó emléket megörökítek kidobás előtt: az irkafirkára hasonlító kottám az egyik dalhoz:

Mentés

Bejegyzés adatai

Olvasóim ajánlják:

 • Digitális kép: Onan. Az önkielégítés egyáltalán nem veszélytelenSok helyen azt írják, hogy az önkielégítés jó, sőt egészséges. Tapasztalatom szerint azonban ez közel sem ilyen egyértelmű. Az alábbi gondolatokkal gondolkodásra szeretném ösztönözni azokat, akik nem dőlnek be minden marketingszövegnek. Minden ember élete az alábbi módon kezdődött:  a férfi apuka és a női anyuka belebolondultak egymásba és szexeltek. Jó esetben előtte örök hűséget fogadtak ...
 • A zongora billentyűin egy hangya méretű ember ül. A zongorám történeteMi közöm van a zongorához? Miért van zongoránk? Miért nem adtam el? Mire használjuk? Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolok. Mert ez a bejegyzés rólam és a zongorámról szól.
 • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
 • Rosenberg úr feje mellett a sakál és a zsiráf bábok Erőszakmentes kommunikáció pro és kontraMindig úgy éreztem, hogy akkor használok erőszakot, amikor valójában gyenge és tehetetlen vagyok. Nagyon érdekelt, hogyan lehet a helyzeteket erőszakmentesen megoldani. Ezért kezdtem el foglalkozni az erőszakmentes kommunikációval, ami aztán alapvetően nagy csalódást okozott.
 • Szentírás borítóban Új tanítás, és milyen hatalmas!A mai nap tanúságot tettem arról, mit tett velem Jézus Krisztusnak hatalmas tanítása, amely a mai evangélium szerint a kafarnaumiakat is megdöbbentette.
 • Én és feleségem ülünk a kanapén, és közben előttünk ülő kutyáinkat simogatjuk. A két kutyánkA vakvezető kutyáinkról írt cikk, amely 2019 karácsonyán jelent meg. A címet javítani kellett, mivel eredetileg hibás címmel közölték.
 • Jézus a getszemáni kertben imádkozik, és Kylo Ren lézerkardját neki szegezi Ha jót akarunk, ne engedjünk gyerekeinknek Star Warst nézniKérdések, elmélkedések a Star Wars feldolgozása kapcsán. Mielőtt hívő lettem senki sem figyelmeztetett arra, hogy milyen veszélyeket rejt a new age, az ezotéria. Pedig fontos lett volna. Persze én sem könnyen vettem észre a mesének álcázott okkultizmust. Most teszek egy próbálkozást, hogy elgondolkoztassalak a film üzenetein.
 • Tesco eredményei számokban Miért nem járunk a Tescoba?Kedves Csabi! Valamelyik nap felhoztad a Tesco reklámújságot. Megtudtam, hogy elég egy túrót venni egy újabb mágnesért, és hogy mennyi mindent olcsóbban kapunk meg, ha ezt is meg azt is még hozzá vásárolunk. Nem érted, hogy mi miért nem járunk a Tescoba, miért csak ide a sarki boltba? Először azt mondtam, hogy a Tescoba elautózni 5 Túró ...
 • Kislányommal és kisfiammal vásárolok a kaposvári piacon 2018 Legjobb hely a bevásárlásra: a kaposvári piacSzeretek piacra járni. Fiatalkoromban a belbudai Fény utcai piac, később a kaposvári piac volt az a hely, ahol az élelmiszereket beszereztem. A Kaposvári piac még mindig él, annak ellenére, hogy nagyon megnehezítették a vásárlást. Az új épülettől az árusítás és vásárlás feltételei gyakorlatilag minden tekintetben rosszabbak lettek, különösen a külföldi tulajdonosok áruházáról de az árusok ...
 • Háromhónapos viola a háti batyuban A hordozókendő biztonság felnőttnek, gyereknek3 gyereket hordoztam, több százszor, inkább több ezerszer kötöttem fel őket a hátamra a batyukötésben. Amíg még csak néhány kilósok voltak, addig pedig a melkasomra. A hétéves fiam is fel akart jönni a batyuba, mikor a húga megszületett. És hordozókendővel fel is tudtam venni. Elbírom én is, a kendő is. Nem csoda. A gyerekek arcáról ...

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete